NA24.no

Slapp ikke unna Terra-skandalen

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Terra gikk med underskudd etter å ha brukt tid og krefter på «kommunesaken».

Terra-Gruppen gikk på en solid smell i 2008 viser årsregnskapet.

NA24 - din næringslivsavis

Mens gruppen, som er eid av 78 lokale sparebanker, samt Obos, i 2007 hadde et solid overskudd på 105 millioner kroner før skatt, ble dette kraftig svekket i fjor. Resultatet før skatt ble 19 millioner kroner, men skattekostnad førte årsresultatet over til minus. Underskuddet etter skatt ble dermed 2,7 millioner kroner - mens det i 2007 ble et overskudd etter skatt på 73,7 millioner.

«Kommunesaken»
- Finanskrisen rammet Terra-Gruppen før krisen nådde de øvrige aktørene i norsk finans- og næringsliv. Med kommunesaken høsten 2007 gikk Terra-Gruppen inn i 2008 med store utfordringer, skriver Stein Ole Larsen, konsernsjef i Terra-Gruppen, i årsrapporten.

- Samtidig med at produktselskapene drev «business as usual» i krevende markeder, satte vi inn betydelige ressurser på konsernets og bankalliansens rutiner og prosesser. Resultatet var flere viktige endringer som har styrket grunnlaget for konsernets videre utvikling.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Økte inntekter
Regnskapet viser at konsernets inntekter økte fra like i overkant av 1 milliard kroner til nær 1,2 milliarder. Like fullt sørget høyere kostnader altså for et resultat som ble svakere enn i 2007. Driftsresultatet, etter tap, ble 19 millioner kroner, mens det i 2007 ble 154,6 millioner.

- Reduksjon i årsresultatet i forhold til 2007 skyldes i hovedsak verdinedgang på konsernets verdipapirportefølje og økte nedskrivninger på eiendeler, herunder kundeporteføljer, skriver konsernet i rapporten.

Tapene økte fra 6,7 millioner i 2007 til 38,8 millioner kroner i fjor. Dette er likevel et nivå som er langt under det andre banker og finansinstitusjoner opplever.

Reddet av forsikring
Forsikringsdelen i Terra redder konsernet fra et langt dårligere resultat. I Terra Forsikring ble overskuddet 71,3 millioner kroner etter skatt. Verre gikk det med eiendomsmegleravdelingen. I Terra Aktiv Eiendomsmegling var underskuddet etter skatt på 16,2 millioner kroner. Også i Terra Kort ble røde tall, med 11,7 millioner etter skatt.

Terra Boligkreditt, hvor boliglånene ligger, gikk med et marginalt overskudd på 6,2 millioner kroner. I løpet av året vokste utlånsporteføljen med tre milliarder kroner, og ved utgangen av året var den på 12,1 milliarder.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere