Slapp opp gassen

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oslo Børs fikk nok en god dag, selv om det ble slappere mot slutten.

30.11.06 17:19

En stadig svakere dollar motvirket den nye styrken i oljeprisen og bidro til at Oslo Børs ble litt daff mot slutten. Hovedindeksen endte opp 0,16 prosent til 412,99 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen på Oslo Børs stengte for dagen, lå prisen på et fat nordsjøolje med levering i januar på 64,10 dollar ved råvarebørsen i London. Lave oljelagre i USA og utsikter til at vinteren er i anmarsj gjør sitt til at oljemarkedet sender oljeprisen opp. Fyringssesongen er i full sving i USA og dermed følger markedet på værmeldingene og oljelagrene.

Naturgasslagrene i USA falt i forrige uke og dette får oljeprisen til å styrke seg ytterligere torsdag ettermiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svak dollar
Dollaren fortsetter å svekke seg og har ikke vært lavere målt mot det den britiske valutaen pund på hele 14 år. Målt mot euroen ligger dollaren an til å få sitt største ras på siden april.

En svak dollar motvirker den sterke oljeprisens effekt på Oslo Børs. Oljekontraktene handles i dollar og store deler av selskapene har inntekter målt i den amerikanske valutaen.

En dollar kostet 6,15 kroner torsdag ettermiddag.

Bjellesauene
Til tross for den sterke oppgangen i oljeprisen klarte ikke Statoil å henge seg på oppturen. Etter å ha holdt seg sterk i store deler av dagen endte aksjen med en tilbakegang på 0,15 prosent til 171 kroner.

Bedre gikk det med Norsk Hydro som endte opp 0,66 prosent til 152,50 kroner. Det norske oljeselskapet gikk sammen med Petrobras og Repsol seirende ut i forbindelse med en budrunde på blokker i Santos-bassenget. Selskapene blir operatør på hver sin blokk og Hydro blir operatør på S-M 1233 med en 40 prosents andel

Gjødselprodusenten Yara endte opp 0,20 prosent til 128,25 kroner.

Ifølge Dow Jones Newswire har meglerhuset Citigroup hevet kursmålet i Yara til 132 kroner fra 110 kroner, men beholder hold-anbefalingen.

Taperne
Norske Skog er blant de selskapene som rammet hardest av dollar-raset. Aksjen endte ned 3,07 prosent til 102,50 kroner.

Lysarmaturselskapet Luxo ble dagens taper med en nedgang på 11,50 prosent til 6,85 kroner. Det var riktignok ikke store omsetningen i aksjen.

Marine Farms falt 4,55 prosent til 18,90 kroner og dermed har aksjen falt noe tilbake etter den siste tiden kursfest. Meglerhusene Fischer Partners og ABG Sundal Collier var de største nettoselgerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vinneren
Dagens vinner ble TeleComputing. Selskapet har kjøpt Netthuset i Stavanger. I tillegg er selskapet med som samarbeidspartner med Exense i forbindelse med rammeavtalen med Stat og kommune. Aksjen steg 5,33 prosent til 23,70 kroner.

DOF steg 4,96 prosent til 63,50 kroner. SEB Enskilda var desidert den største nettokjøperen med 87,2 prosent.

John Fredriksens Golden Ocean Group ble løftet 4,26 prosent til 8,32 kroner. I morgen slipper selskapet sitt resultat for tredje kvartal, og det er ventet at de får 16 millioner dollar i driftsresultat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.