Slår alarm etter pengekrav på Facebook

Fakturaer som dette får Forbrukerombudet til å slå alarm.

Fakturaer som dette får Forbrukerombudet til å slå alarm.

- Du kan gjerne bruke svindelbegrepet.

27.05.15 16:08

Forbrukerombudet går nå ut og advarer mot regninger som flere nordmenn har fått etter å ha vært inne på Facebook.

- Vi har fått rundt 40 skriftlige klager, og for oss er det et relativt stort klagetall. Det er bare svært få som vet, og tar seg bryet, til å klage, så det er mange, mange flere som er ramme, sier Frode Elton Haug, juridisk direktør til Nettavisen.

Nordmennene som er rammet har typisk deltatt i Facebook-konkurranser der man for eksempel kan vinne en iPhone6.

- Forbudte krav
Etter å ha svart på noen spørsmål, som krever personopplysninger, mottar disse så i etterkant regninger på epost. Summene som er meldt inn spriker fra fem til over 1.000 kroner.

- Du kan gjerne bruke svindelbegrepet. Folk har enten fått fakturaer uten at de har hørt om dette, eller så har de fått det etter at de har vært inne på en Facebook-konkurranse, sier Haug.

Kravene det dreier seg om er fra Wakefield Finance på Mauritius, og dreier seg om medlemskap i engelske Jobform, Quizonaut eller danske Pointworld.

- Det er forbudt for næringsdrivende å sende ut krav om betaling for varer og tjenester uten at det foreligger noen avtale om dette. Når det ikke er inngått noen avtale, er mottakeren heller ikke forpliktet til å betale, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Denne fakturaen på månedlige 399 kroner er sendt til en nordmann på Østlandet.

- Ikke betal, protester
Hun peker på at dersom man har mottatt en faktura fra et selskap som du mener at du aldri har inngått en avtale med, så bør du sende en protest til selskapet, og vise til angrerettloven.

- Dersom du, etter å ha protestert skriftlig, mottar flere purringer fra Wakefield Finance, trenger du ikke å svare på disse, sier Nergård.

Forbrukerombudet har tatt kontakt med sine kolleger i landene hvor selskapene er registrert, og det er opp til myndighetene i disse å vurdere hvorvidt forholdene skal straffeforfølges, opplyser Elton Haug.

Forbrukerombud Gry Nergård advarer mot fakturaer sendt av Wakefield Finance. Foto: Forbrukerombudet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.