NA24.no

Foto: Tommy H. Brakstad

Slår alarm om mobilapper

Sist oppdatert:
Snart én million farlige apper.

Det har vært en enorm vekst i antall ondsinnede Android-apper de siste årene. Dette viser tall fra sikkerhetsfirmaet, Trend Micro.

Ifølge Finansavisen kan antallet apper som er laget for å gjøre livet surt for Android-brukere kunne overstige én million i 2013. Mens det i 2011 ble kun registrert 135 ondsinnede apper har det så langt i år blitt registrert 718.000, og bare fra første til andre kvartal i år har antallet slike apper økt med over 40 prosent. De siste to årene har økningen vært på over 5000 prosent - til sammenligning tok det ti år før man så de samme volumene i PC-markedet.

Koster brukeren flere tusen kroner
Virusappene får enkelt tilgang til sensitiv informasjon, som for eksempel, SMS-historikk og kontaktlister. I verste fall kan de overhøre telefonsamtaler, og det er heller ikke uvanlig at de sender premium SMS-er som koster brukeren flere tusen kroner.

Årsaken til at mange rammes er at sikkerhetsnivået på telefonen generelt sett er lav.

Til tross for at Smarttelefoner i mange tilfeller har erstattet bruken av PC-er, er de ikke beskyttet mot virus i like høy grad. Tall fra Trend Micro viser at det i USA er kun 30 prosent av Android-smarttelefoner og - nettbrett som har sikkerhetsprogramvare installert, og Trend Micro-sjef, Nils, Roald, tror langt færre sikrer sin smarttelefon i Norge.

- Nå som nesten hver eneste nordmann har en smarttelefon, er det ekstra viktig at vi følger med på utviklingen. Androidbrukere må være forsiktige når de bruker sine enheter. Å installere sikkerhets-apper på sine mobile enheter er et enkelt, men effektivt steg for å kunne beskytte seg mot den akselererende sikkerhetstrusselen, sier Roald, til Finansavisen.

iPhone-brukere beskyttet
iPhone-brukere trenger imidlertid ikke å bekymre seg i like stor grad, da Apple fører streng kontroll over hvilke apper som godkjennes for salg på deres App Store.

For Android-brukere derimot finnes det over 500 markedsplasser for apper, og her føres det ikke samme kontrollregime som Apple.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere