NA24.no

Slår alarm om nordmenns skyhøye gjeld

Foto: CF-Wesenberg
Sist oppdatert:
Finanstilsynet advarer mot rekordhøy gjeld og boligpriser.

Finanstilsynet legger tirsdag fram «Finansielt utsyn 2012» med beskrivelser og analyser av utviklingen i realøkonomien, markedene og finansinstitusjonene.

I rapporten blir det slått fast at mange husholdninger er sårbare ved en eventuell renteoppgang.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Rekordnivåer
Årsaken til det er at husholdningenes gjeld er på rekordhøye nivåer. Det er også boligprisene i Norge.

Den høye gjelden gjør at husholdningene har blitt mer sårbare, selv for en moderat renteoppgang.

Ved en renteoppgang på drøyt 2 prosentenheter vil antall husholdninger med renteutgifter på mer enn 20 prosent av inntekten, øke til om lag 450 000. I 2011 var tallet 170.000.

Gjelden har økt mest blant de yngste og i lavinntektsgruppene, som gjør disse husholdningene utsatte i økonomiske nedgangstider

Det kan få store konsekvenser. Finanstilsynet sier at store deler av næringslivet kan bli rammet dersom husholdningen må stramme inn forbruket betraktelig

Tapt på elendige råd
Finanstilsynet forteller også at de har avdekket flere grove og systematiske brudd på krav til god forretningsskikk overfor kunder, som har ført til at privatpersoner har tapt på investeringer i kompliserte finansprodukter etter å ha fått dårlige investeringsråd.

– Renten er nå lav, og mange ønsker høyere avkastning enn de kan få på bankinnskudd. Samtidig vil banker og verdipapirforetak søke å kompensere tap av inntekter fra tradisjonell verdipapirmegling med andre inntekter. Det er en fare for at salget av kompliserte produkter med høy risiko kan øke på grunn av dette, uttaler finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Finanstilsynet vil følge nøye med på investeringsrådgivningen og iverksette nødvendige sanksjoner ved alvorlige overtredelser av kravene til kundebeskyttelse, legger direktøren til i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere