*Nettavisen* Økonomi.

Slår ned opposisjonen

Foto: (Scanpix)

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) brukte sin dobbeltstemme og stoppet opposisjonen i boikottsaken.

11.01.06 14:24

De parlamentariske lederne Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V), Dagfinn Høybråten (KrF) og Siv Jensen (Frp) fremmet onsdag et forslag om at Norge er imot boikott av Israel.

Stortingets presidentskap stemte først over hvorvidt Stortinget skal stemme over forslaget. Inge Lønning (H), Carl I. Hagen (Frp) og Lodve Solholm (Frp) ønsket at Stortinget skulle realitetsbehandle forslaget, men Jagland brukte sin dobbelstemme for å stoppe forslaget.

Stortingsflertallet vil følge rådet fra presidentskapet. Dermed slipper de rødgrønne mer diskusjon på Stortinget om saken.

I forslaget tar opposisjonen sterkt avstand fra SVs initiativ til norsk boikott av Israel. En boikott betegnes som en fiendtlig handling og opposisjonen ønsker et vedtak på at en boikott er uforenelig med en fortsatt aktiv fredsrolle i Midtøsten.

I punkt en i forslaget heter det:
«Stortinget ber regjeringen legge til grunn at en boikott mot Israel vil kunne ramme israelerne og palestinerne økonomisk, ødelegge Norges nære forhold til Israel, ramme internasjonale fredsbestrebelser, basert på folkeretten og Veikartet for fred og stå i veien for fremtidige norske fredsbidrag. Stortinget ber regjeringen legge til grunn at norsk politikk overfor Israel må bygge på tett samarbeid, dialog og vilje til å bidra til politisk til en fredsløsning med palestinerne basert på folkeretten og Veikartet for fred.»

I punkt to heter det: « Boikott av Israel er ikke og bør heller ikke bli norsk politikk overfor Israel.»

KrF-leder Dagfinn Høybråten er svært skuffet over at regjeringen er så lite lydhør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.