*Nettavisen* Økonomi.

Slår tilbake mot EU-krav

Foto: JOHN THYS (Scanpix)

Advarer mot en for fleksibel kinensisk valuta.

07.10.10 14:51

Onsdag var den kinesiske statministeren, Wen Jiabao, på toppmøte i Brüssel. Etter dette går det frem at Kina og EU har forskjellig utgangspunkt og syn på en lang rekke saker.

Jiabao advarte EU mot å blande seg i Kinas interne anliggende og landets valutapolitikk. EU-president Herman van Rompuy beskrev det som at EU og Kina ikke deler samme oppfatninger om økonomi og utenrikspolitikk, skriver di.se.

Jiabao oppfordret EU til å slutte å legge press på kina om å slippe valutaen, og sa at en for rask endring vil kunne skape intern sosial uro i Kina. Han sa at kinesiske eksport bedrifter opererer med veldig små marginer og deres eksistens trues av tiltak lik den straffetollen som har blitt foreslått i USA.

- Mange av våre eksportbedrifter ville ha gått konkurs. Og de arbeiderne måtte ha flytttet tilbake til de landsbyene de engang kom fra. Hvis Kina får slike sosiale og økonomiske problemer, vil det medføre store konsekvensere på global basis.

Han sa at Kina kommer til å jobbe videre for å gjøre vbalutakursen mer fleksibel, men avviste EUs krav om at dette må skje raskere.

Herman van Rompuy mener det finnes forskjeller og likheter i de to partenes utganspunkt.

Les også: Vil presse kinesisk valuta

- Dette uenighetene skal ikke legge en demper på viljen til å ta forholdet mellom EU og Kina videre, tvert imot burde dette stimulere til en mer konstruktiv diskusjon, sier van Rompuy.

Den felles pressekonferansen som skulle vært avholdt ved toppmøtets slutt, ble avlyst. Offisiell årsak, tidsnød.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.