*Nettavisen* Økonomi.

Slår tilbake mot kritikken

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

- Jeg tror at når han får lest hele brevet så ser han at det ligger mer der.

En endring i egenkapitalkravet for boligkjøp har vært etterlengtet, og onsdag ble det kjent at Finansdepartementet, med finansminister Siv Jensen i spissen, har sendt et brev til Finanstilsynet der kravet i en del tilfeller, for førstegangskjøpere, kan senkes til 10 prosent.

Mens mange har uttrykt sin støtte er det også dem som er kritiske til dette tiltaket, deriblant Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank. Til Nettavisen NA24 sa han blant annet at oppmykningen i retningslinjene for egenkapital bare er en kosmetisk endring, som i verste fall kan gjøre det vanskeligere å få lån.

- Jeg ser det han sier, og selv om Andreassen er en flink økonom så jobber han i en bank med fryktelig liten erfaring med å gi boliglån i det norske markedet, sier Jon Gunnar Pedersen (H), statssekretær i Finansdepartementet, til Nettavisen NA24.

Han påpeker at forslaget er en oppmykning og at dette er noe både finans- og eiendomsbransjen har fått med seg.

- Det er ikke bare de 10 prosentene vi gjør noe med, men vi presisere at bankene skal legge vekt på kundens fremtidig evne til å betjene lånet. Andre banker som har mange utlån i markedet har vært opptatt av å få nettopp en slik presisering samt få presisert at i håndhevingen så må man ha ansvarlige kriterier i grunn og at dette må være likt i alle banker, sier Pedersen.

Signaler fra banker, boligkjøpere og eiendomsbransjen har ifølge statssekretæren vært tydelige; nemlig at dagens regler og måter de blir tolket på ikke oppfattes å være fleksible nok.

- Derfor går vi helt eksplisitt ut og sier at banker også kan gi lån til boligkjøpere som har en EK som er under 15 prosent, sier Pedersen, som påpeker at både Forbrukerrådet, Finans Norge og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har uttrykt seg positivt om forslaget.

- Jeg tror at når Andreassen får lest hele brevet så ser han at det ligger mer i brevet enn 10-prosentregelen.

- Ikke ønskelig
Oppmykningen i EK-retningslinjene er bare et ledd i en samlet serie tiltak som Finansdepartementet har planlagt for å stimulere til en bedre boligpolitikk.

- Det å gjøre noe på EK-siden og å gi bankene større fleksibilitet er ett tiltak på etterspørselssiden, sier Pettersen før han ramser opp:

- Vi har fjernet arveavgiften, for å gjøre det lettere å vise solidaritet mellom generasjoner, vi har økt BSU-rammene for å gjøre det mer lønnsomt å spare selv og vi har varslet at vi vil gjøre det billigere å bygge.

- Det kommer til å komme flere tiltak.

Å få ned boligpriser og folks gjeldsgrad er prioriterte oppgaver.

- Vi vil gjøre noe med begge, men vi vil gjøre det forsiktig og uten å sende sjokkbølger ut i samfunnet, sier Pedersen.

- Kan oppmykningen få en innvirkning på boligprisene, tror du?

- Boligmarkedet totalt sett skal ikke påvirkes spesielt mye av dette. Det er i alle fall ikke ønskelig. Vi ønsker som sagt ikke å sende noen sjokkbølger. Men summen av tiltakene våre vil føre til en bedre boligpolitikk, svarer statssekretæren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

- Det strenge EK-kravet har skapt et skille
FpU jubler over at EK-kravet nå blir senket.

- Nå skal man også bruke sunn fornuft når det gjelder boliglån til unge. Ungdom vil få det lettere på boligmarkedet fremover. Tusen takk Siv! skriver Atle Simonsen, Sentralstyremedlem FpU, i en e-post.

- Den strenge praktiseringen av EK-kravet har skapt et skille mellom de som kan få hjelp fra foreldre til å kjøpe bolig, og de som ikke har den luksusen, og derfor må leie bolig, fortsetter han.

Han mener bankene må ha fleksibilitet og at det er helt meningsløst at det skal være egenkapital alene som skal være avgjørende.

- Bankene ønsker jo heller ikke å gi lån til noen som ikke kan betale for seg. Slik det har vært nå, vil to nyutdannede ingeniører, som har veldig god lønn og betjeningsevne ikke kunne få kjøpe seg bolig, da er det noe som ikke stemmer. Det viser galskapen. Når godt utdannede med høye lønninger ikke får mulighet til å kjøpe bolig, tenk da hvordan det er for vanlige arbeidere? Det er rart at de på venstresiden som snakker mest om klasseskille, gir blanke når det kommer til ungdom på boligmarkedet, sier Simonsen.

- Dette kombinert med økt BSU-sparing samt mer liberale regler for boligbygging og utleie vil gjøre det langt lettere for ungdom på boligmarkedet, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag