*Nettavisen* Økonomi.

Slår varmepumpealarm

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Mange skal ha kjøpt katta i sekken.

24.02.10 10:27

If Skadeforsikring melder at varmepumpene som er innstallert i mange hjem har én elendig kvalitet.

- Tusenvis av disse varmepumpene er av så dårlig kvalitet at de slutter å virke etter en tid. En feil mange gjør er å montere pumpen selv uten å følge bruksanvisningen, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If, ifølge Newswire.

Omtrent hvert tredje hjem skal ha varmepumper, noe som tilsvarer rundt 500 000 varmepumper.

Selvødeleggende
Av de 80 erstatningssakene If har hatt hittil i år, har halvparten endt med avslag fordi varmepumpen gikk i stykker av seg selv. Sakene gjelder hovedsakelig luft-til-luft-varmepumper, som er den klart vanligste varianten.

- En feil mange gjør er å kjøpe varmepumpe hos mer eller mindre useriøse forhandlere, på supermarkedet, eller ved å importere direkte selv. Ofte står da kjøperen for monteringen selv også, sier Anfinsen.

Han mener varmepumper til 4000–5000 kroner bør få varsellampene til å lyse.

Over 20.000
Skal du kjøpe deg en varmepumpe, bør den koste over 22.000 kroner inkludert montering, mener Ole Nordbrenden i rørleggerkjeden Varme & Bad.

- Da får du bedre garantier og oppfølging dersom det skjer noe. Og de tåler en skikkelig norsk vinter, som den vi har i år, sier Nordbrenden, som sier han helt bevisst har holdt de billige varmepumpene unna sortimentet.

Også Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening sier at folk bør være skeptiske til supertilbud på varmepumper.

- De kjente merkene har laget egne modeller som takler nordisk klima. Vi anbefaler derfor å kjøpe de kjente merkene, og gjennom autorisert forhandler tilknyttet hovedimportør, sier Baardsen.

Brannfarlig
Feil med varmpeumper har sannsynligvis ført til flere husbranner.

Blant annet har to husbranner i Hamar-distriktet i januar trolig startet i varmepumper, ifølge HA .

Nyttårsaften tok for eksempel et hus i Fana utenfor Bergen fyr. Den brannen startet i veggen mellom inne- og utedelen av ei varmepumpe.

Feilmontering koster
Varmepumper omfattes av villaforsikringen, på samme måte som integrerte hvitevarer, varmekabler varmtvannsbeholder. Forsikringen dekker skader som følger av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal. Forsikringen dekker ikke mekaniske feil eller feil som følge av feilmontering.

Har du hatt problemer med varmepumpen? Fortell din historie her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.