NA24.no

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Slår varsko om nordmenns pensjonsparing

Mer enn halvparten har minimumsordning

Ny statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at 934 000 personer hadde innskuddsbaserte tjenestepensjonsordninger på arbeidsplassen ved utgangen av 2010. 52 prosent av alle arbeidstakerne hadde bare lovpålagt minimumsordning.

– Det er ikke mange som har fått bedre pensjonsordning siden innføringen av obligatorisk tjenestepensjon i 2006. De fleste har fortsatt minimumsordninger. Dette illustrerer behovet for egen sparing til alderdommen, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Bare 23 prosent av de ansatte med innskuddspensjon var omfattet av ordning med høyeste tillatte innskuddsgrense, og er såkalte maksimumsordninger. Denne andelen har økt noe de tre siste årene som følge av flere omdanninger fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. FNO-statistikken viser at 95 000 bedrifter hadde innskuddspensjon ved utgangen av 2010.

Kun 37 prosent har uførepensjon
Kun 37 prosent av de ansatte har uførepensjonsordning. Dette er en økning på 2 prosentpoeng siste år. Uførepensjonsordningene er i hovedsak uten fripoliseoppbygging. Det betyr at en er sikret uførepensjonsdekning så lenge en er ansatt i bedriften. Ved avsluttet arbeidsforhold tar en imidlertid ikke med disse rettighetene.

Alle ordninger har obligatorisk innskuddsfritak ved uførhet som sikrer at det fortsatt blir betalt innskudd på alderspensjonen i den tiden en ansatt er ufør. En viktig hensikt med innskuddsfritaket er at alderspensjonen ikke skal bli urimelig lav dersom en for eksempel skulle bli ufør i ung alder. Innskuddsfritak ved uførhet må imidlertid ikke forveksles med at ordningene er tilknyttet uførepensjon som er pensjon som går til den ansatte ved uførhet. Det er frivillig om ordningene tilknyttes uførepensjon eller andre risikodekninger, utover det obligatoriske innskuddsfritaket ved uførhet.

– Det er verd å merke seg at svært mange som fikk obligatorisk tjenestepensjon i 2006 fortsatt mangler uførepensjon. Mange føler en falsk trygghet i forhold til uførepensjon. Tidligere undersøkelser viser at mange forveksler innskuddsfritaket og uførepensjon. Det er viktig med høy grad av bevissthet om hvilke dekninger en har og hva en har behov for, sier Osland.

Mange ønsker livslang utbetaling
De fleste med innskuddspensjonsordninger velger utbetalinger over en tidsbegrenset periode på ti eller femten år, dvs. til 77 eller 82 år. Ti år er mest vanlig. Samtidig viser en undersøkelse fra TNS Gallup - Norsk finansbarometer 2011 - at hele 60 prosent foretrekker livslange utbetalinger av privat pensjonsforsikring. Tilsvarende andel i fjorårets undersøkelse var 60 prosent.

– Flere bør stille spørsmål ved om utbetalingsperiode på ti år er tilstrekkelig når folk lever stadig lengre, sier Osland.

Undersøkelsen fra TNS Gallup viste også at hele 60 prosent av befolkningen verken sparer eller planlegger å spare til alderdommen. Samtidig sier mange at de ikke vil akseptere noe særlig nedgang i inntekten ved overgang fra yrkeslivet til pensjonisttilværelsen.

– Mange vil få seg en ubehagelig overraskelse dersom de ikke setter seg inn i hva de kan forvente å få i pensjon og tar grep om egen sparing, sier Osland.

Se statistikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere