NA24.no

Slettet konto på 231,8 milliarder

Sist oppdatert:
Med et pølsefingertrykk gjorde en datatekniker en bommert han sent vil glemme.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

En datatekniker ansatt av alaskiske myndigheter klarte å slette deler av en oljebasert salgskonto, som til alt overmål også var et av Alaskas største fond, ifølge AP.

NA24 - din næringslivsavis

Teknikeren skulle i juli i utgangspunktet utføre en rutinekontroll på en harddisk, men i tillegg til å formatere harddisken presterte han å gjøre det samme med backupen. Dermed gikk all dataen om fondet på 38 milliarder dollar, eller 231,8 milliarder kroner, opp i røyk.

Maks uflaks
Men som en ekstra sikring fantes det backup-teiper som blir oppdatert på natten. Men panikken begynte å bre om seg da det viste seg at disse var uleselige.

De neste dagene var det full innsats fra kyndige dataeksperter hos myndighetene, Microsoft og Dell, men det viste seg at dataene var tapt.

Det viste seg at den eneste muligheten for å få ordnet opp i floken var å saumfare 300 pappesker med papirarbeid.

Dermed ble sesongarbeidere tilbakekalt og mer enn 70 mennesker måtte jobbe overtid og i helgene for å få lagt inn igjen den tapte dataen. Dette kostet om lag 1,2 millioner kroner.

Verdens dyreste pølsefingre
Selv om det forekommer relativt sjeldent hender det av og til at tastaturtrykk kan fjerne milliardverdier.

Det groveste eksempelet på dette er antakelig når en megler i Mizuho Securities i desember 2005 klarte å rote skikkelig med tastaturet. I stedet for å selge en aksje til 610.000 yen i børsdebutanten J-Com, slik kunden ba om, solgte vedkommende 610.000 aksjer til 1 yen per stykk. En yen er verdt rundt 0,05 kroner.

Dermed påførte han arbeidsgiveren et direkte tap på ikke mindre enn 1,5 milliarder kroner. Mizuho Financial Group forsøkte febrilsk å stanse ordren fire ganger uten å lykkes, men allikevel endte det med at børsen i Tokyo i fjor ble saksøkt for rundt 2,3 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere