Gå til sidens hovedinnhold

Slik betaler du minst for mobilen

Markedet flommer over av mobilabonnement. Se hvilke du bør velge.

Selv om det har blitt færre mobilaktører på det norske markedet, er det fortsatt svært mange tilbud å velge mellom.

Noen har billige meldinger, andre har billige samtaler. Noen er billige å ringe med til familie, andre er billige å ringe med hvis du har venner som har samme type abonnement. Andre abonnement er rett og slett bare dyre.

Mange måter å betale på
I tillegg har det dukket opp mange forskjellige måter å betale abonnementet på. Mens vi tidligere stort sett hadde faktura og kontantkort, har du nå også mulighet til å ha e-faktura, forhåndsbetalt internettabonnement, etterbetalt internettabonnement og internettbasert kontantkort.

Om ikke det skulle være nok har aktørene på markedet gjort så godt de kan for å lage prisstrukturen på abonnement så lite oversiktlig som over hode mulig.

Det som fortsatt er likt er at normalt kontantkort er svindyrt, og de nye «inkluderte ringeminuttene» en i månedsprisen ofte ikke er noe særlig bedre.

Mye «om» og «hvis»
Noen abonnement er uten månedsavgift, andre er uten månedsavgift, men med en minimumsfakturering. Andre abonnement har inkluderte ringeminutter og meldinger, og blant denne typen finner du abonnementstyper som gir lavere ringepriser hvis du kjøper ekstra «inkluderte ringeminutter».

Men når vi bryter det ned, ser bort i fra alle «om» og «hvis», og ser på den rene prisen for å bruke mobiltelefonen, er det langt enklere å velge.

Kun en håndfull virkelig billige abonnement
TV 2 Nettavisen har tatt en titt på alle abonnementene som er registrert på Post- og teletilsynets hjemmesider, og utelukkende sett på pris for å ringe, sms/mms-meldinger og månedsavgift. Konklusjonen er at med mindre du har et svært spesielt bruksmønster, er det bare en håndfull abonnement du trenger å velge mellom.

Hvis du tar en titt på Telepriser.no, Post- og teletilsynets egen priskalkulator, så kommer i utgangspunktet abonnementet til Telio svært godt ut, med en månedskostnad på 99 kroner. Dette abonnementet ser likevel ganske skreddersydd ut til denne oversikten, og ringeprisen er relativt drøy i forhold til de billigste abonnementene.

Ringer du lite en måned blir også regningen høy, fordi abonnementet koster deg minimum 99 kroner i måneden – samme hvor mye du bruker telefonen.

De beste for de fleste
Begynner du å justere forbruket på kalkulatoren hos Telepriser, ser du fort at det er noen abonnementer som går igjen helt på toppen av listen, enten det er lavt eller høyt forbruk, og det er følgende abonnement:

- Tele2 Champion
- Chess Knock-Out
- Noextras.net
- One Call Kontant
- Hello Only

Sistnevnte er et veldig godt alternativ hvis du sender mange MMS-meldinger, med markedes klart billigste på MMS på 1,55 kroner per melding. Er MMS noe du derimot ikke bruker noe særlig, er det de fire første abonnementene du burde velge mellom.

Substitutt for fasttelefon
Unntaket er hvis du sender veldig mange SMS/MMS-meldinger, eller ringer eksepsjonelt mye. Har du mange samtaler til mobiltelefoner i Telenors nett eller til fastnett, kan du med Telenors FriTid-abonnement tjene spare mye penger.

Abonnementet koster 329 kroner per måned, men til gjengjeld ringer du gratis til mobiler i Telenors nett og fastnettet på kveldstid og i helger. På dagtid koster det 49 øre. Samtaler til mobiler i Netcoms nett koster derimot 99 øre. Det er betydelig dyrere enn med abonnementene omtalt over.

Fri bruk av meldinger
Sender du mer enn 750 SMS-meldinger i måneden, eller en del MMS-meldinger, lønner fort Djuice Nonstop seg. Abonnementet koster 299 kroner i måneden, og tilbyr deg å sende så mange SMS og MMS-meldinger som du vil uten tillegg i prisen.

Til gjengjeld er samtaleprisen relativt stiv på 1,39 kroner til alle mobiltelefoner, og 1,99 kroner til fastnett.

Raske generelle anbefalinger:
Ekstrem meldingbruker: Djuice Nonstop
Ringer mye til Telenor/fastnett: Telenor FriTid
Generell bruk: Tele2 Champion, Chess Knock-Out, Noextras.net eller One Call Kontant
Generell bruk med en del MMS: Hello Only
Teleprisers normalforbruk: Telio

Regn ut hva som ville passe deg aller best hos Telepriser.no.

Husk likevel at når du kjøper et mobilabonnement, handler det for mange om mer enn pris. Enkelte selskaper har bedre kundeservice enn andre, og på mange av de billigste abonnementene er kundeservice i tillegg svært dyrt.

I denne sammenhengen har vi heller ikke tatt hensyn til ekstratjenester. Bruker du mye tid i telefonen med familien, kan for eksempel Netcoms Trådløs Familie være et godt alternativ. Det er heller ikke tatt hensyn til for eksempel pris på dataoverføring, eller pris på bruk av mobilen i utlandet.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken