Gå til sidens hovedinnhold

Slik ble Obos storbonde

Striden om Svartskog overgår de villeste «Farmen»-feidene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norges største boligbyggelag, Obos, har i flere tiår siklet på det gigantiske skog- og landbruksområdet Svartskog i Oppgård, Akershus.

NA24 - din næringslivsavis

Riften om tomtene har utviklet seg til en real tvekamp mellom «storbonden» Obos og forsmådde småbønder.

Først kjøpte Obos gården Torbjørnrud i 1985. I 2006 slo de til igjen, og kjøpte opp gårdene Oppegård Østre og Vestre. Eiendommene har en antatt landbruksverdi på fem millioner kroner. Men Obos punget gladelig ut 60 millioner for disse.

Obos-toppene har siden bedrevet privat rådyrjakt på tomten.

Les mer: Obos-topper med eget jaktområde

60 millioner
Naturvernforbundet og beboerne i området raste over at Obos ønsket å bli storbonde, og nå er basketaket om konsesjonsretten til eiendommene i gang.

En av de som absolutt ikke ønsker å se Obos som gårdbruker, er Jean Birkeland, sønn av Gunnar Birkeland. Han var forpakter på gårdene i over 40 år, frem til han døde før jul. Han er i harnisk over hvordan Obos har gått frem i kampen om Svartskog.

- De har kjørt over oss til de grader, sier han til NA24.

Troppet opp
Mens den kreftsyke faren fremdeles bodde på den østre gården, troppet Obos mannsterkt opp etter kjøpet. Her kom blant annet sjefen selv, Martin Mæland, prosjektleder Gro Taugbøl samt deres advokat og forlangte nøklene til eiendommen. Det fikk de ikke.

- De ble gretne. Så satte de igjen en campingvogn der som de skulle bruke den sommeren. Den står her enda. I mai 2007 sendte de oppsigelsen på vår jaktrett, forteller Birkeland.

Ifølge Birkeland skal konserndirektør Martin Mæland en 2. juledag ha tatt med seg kona på personlig befaring på tomten.

- De traff på svogeren min utpå jordet, og Mæland omtalte tomten som «nå er den min», sukker Birkeland.

Obos benekter å ha turet frem. Les mer: - Mer følelser enn realitet

Konsernsjef på jakt
Etter hvert begynte de, ifølge Jean Birkeland, å parkere biler ved låven så vel midtukes som i helgene. Både styrelederen i Obos Jan Tore Berg-Knutsen, Martin Mæland og flere venner ville nå benytte seg av jaktretten som fulgte eiendommen.

Les mer om Obos-toppenes private jakt: Bare toppene får jage rådyr

Obos forandret også leieavtalen fra å hete «husleie» til «tomteleie». Faren Gunnar Birkeland skal i tillegg til kreftsykdommen ha blitt psykisk syk av påkjenningen av å føle at han kunne bli kastet ut av gården han hadde bodd på siden 1963, ifølge sønnen.

Rett før jul i fjor døde mannen.

- For jævlig
Sønnen antyder at den opprivende striden bidro til farens sykdom.

En uke etter dødsfallet skal det ifølge sønnen ha dukket opp et brev i posten, der de etterlatte fikk drøye tre måneder på seg til å rydde opp etter mannens førti år på gården.

- De sa opp forpakteravtalen og sa den ikke gjaldt mer. De hadde ikke forståelse for at vi trengte mer tid. Først finner vi pappa død på stuegulvet, så sender de et krast brev i posten. Det var som at de gikk og ventet på at han skulle dø. Dette er stygt, helt for jævlig, sier han og legger til:

- Hvordan kan de kaste oss ut uten at de engang har konsesjon på eiendommen?

Les Obos' forklaring her: - Mer følelser enn realitet

Kroken på døren
Både sønnen og en nabobonde ønsker å kjøpe tilbake en del av arealet Obos nå besitter som likevel ikke kan bygges ut. Birkeland betviler sterkt at Obos kommer til å klare å forvalte området forsvarlig, og viser til at gården Torbjørnrud har stått og forfalt i 15 år.

Førstkommende mandag må gården være forlatt, og nøklene må overleveres klokken 18.00.

Har du tips i denne saken kan du sende en mail til journalistene her

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk