NA24.no

Slik ble Se og Hør dømt

Sist oppdatert:
- En ganske streng dom, mener Presseforbundet. Les hva tingretten skriver og døm selv.

BAKGRUNN: Vant over Se og Hør

(SIDE2): Onsdag falt dommen i saken kjendisparet Andrine Sæther og Lars Lillo Stenberg har anlagt mot kjendisbladet Se og Hør.

LAST NED OG LES DOMMEN HER

I domsavsigelsen trekker Oslo tingrett frem den såkalte «Caroline-dommen» (saken prinsesse Caroline av Monaco anla mot tyske ukeblader, journ. anm.) fra menneskerettighetsdomstolen.

Prinsessen vant frem i menneskerettighetsdomstolen, etter at hun var blitt fotografert i en rekke private situasjoner.

- Caroline-saken setter grenser
«Avgjørelsen i Caroline-dommen pålegger staten å sette grenser gjennom forbud mot hvilke ytringer som kan gis. Norske myndigheter må legge samme norm til grunn som tyske myndigheter», skriver tingrettsdommer Liv Synnøve Taraldsrud i Se og Hør-dommen.

Hun gir blant annet bladet sterk kritikk for gjennom bilder og tekst bidra med detaljer brudeparet ønsket å holde privat.

«Dette er detaljer offentligheten ikke har krav på», heter det.

- Ikke greit å ta bildene
Videre skriver tingrettsdommeren:

«Det at bildene ble tatt med telelinse på 200-250 meters avstand underbygger at det ikke var greit å ta slike bilder», og at «I tillegg ble heller ikke et nei til fotografering respektert».

I dommen heter det også at reportasjen ikke forsvares av ytringsfriheten.

«Det er ikke tvilsomt at reportasjen og billedbruken mangler allmenn interesse. Allmenn interesse er noe annet enn hva allmennheten interesserer seg for», står det i dommen.

- Ikke offentlige personer
Videre står det å lese: «Retten mener for det første at det må være uomtvistet at ingen av opplysningene som fremkom i reportasjen i Se og Hør, kunne bidra til den offentlig debatt. For det annet viser retten til at verken Sæther eller Lillo Stenberg er offentlige personer selv om de er allment kjente på grunn av sine yrker som henholdsvis skuespiller og musiker.»

Se og Hør Forlaget, ansvarlig redaktør Odd Johan Nelvik, journalist Anders Johan Stavseng og fotograf Morten Krogh er dømt til å betale oppreisning på til sammen 150.000 kroner.

De må også betale saksomkostninger på 150.000 kroner.

Lykke og vantro
- En stor glede! sier Andrine Sæther til Side2 da dommen ble gjort kjent onsdag formiddag.

- Jeg er svært forundret over norske domstoler som nå må begynne å ta innover seg at kjendiser som dette er offentlige personer, sier sjefredaktør Odd J. Nelvik til Se og Hør på nett.

- Jeg er en smule overrasket. Jeg føler det er en ganske streng dom. Det som gjør meg overrasket er at bildene er fra et offentlig område, og personene på bildene er nesten ikke gjenkjennelige, sier presseforbundets leder Per Edgar Kokkvold til Side2.

Relaterte saker:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere