NA24.no

Slik ble Tommys firma svindlet for 100.000 kroner

- UBEHAGELIG: Tommy Venstad i Romerike Brensel ser på overvåkingsbildene fra da svindleren slo til for siste gang. Han synes det er ubehagelig at noen har utgitt seg for å være han og tappet firmaet for penger.
- UBEHAGELIG: Tommy Venstad i Romerike Brensel ser på overvåkingsbildene fra da svindleren slo til for siste gang. Han synes det er ubehagelig at noen har utgitt seg for å være han og tappet firmaet for penger. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Mannen på overvåkingsbildet stjal 100.000 kroner med et falskt førerkort og en gul post it-lapp.

- Jeg synes det er for lett. Her har han møtt opp med falskt førerkort og kontonummeret vårt på en gul post it-lapp. Fire ganger fikk han ut 25.000 kroner fra firmakontoen uten at noe ble gjort, sier eier og daglig leder i Romerike Brensel, Tommy Venstad til Romerikes Blad.

Overvåkingsbildene fra Kiwi Kjeller er fra det siste uttaket 27. februar. Alt av informasjon på førerkortet stemmer med det originale, foruten bildet og underskriften – som er av svindleren selv.

Slik oppdager du ID-tyveriet – se lenger ned i saken!

- Umulig å se

Sikkerhetssjef i Kiwi, Andreas Vormdal, mener det på generelt grunnlag er det samme hvor gode rutiner man har i skranken, så lenge førerkortet er godt nok forfalsket er de vanskelig å avsløre:

LIKT: Her er billaget fra ett av uttakene. Det falske førerkortet er øverst, mens det ekte er nederst. Foruten feil kjøreklasser, bildet og underskriften er de helt like.

- Det er en visuell kontroll som gjennomføres i butikken. Om førerkortet er godt nok forfalsket kan det være umulig å oppdage for det blotte øyet, sier han.

Sikkerhetssjefen vil ikke svare på Venstads kritikk om at det er for lett å bli svindlet i Post i Butikk.

Kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DnB, Romerike Brensels bank, forteller at svindelforsøk med falsk legitimasjon er sjeldent, og blir som regel avslørt.

- Det gjorde det dessverre ikke i dette tilfellet. Vi tar sikkerheten i Post i Butikk svært alvorlig. Sikkerheten er generelt er god nok, men bandittene blir jo stadig flinkere. Falsk legitimasjon kan derfor være vanskelig å oppdage. Vi jobber kontinuerlig stadig med våre sikkerhetssystemer for å hindre av våre kunder og vi blir utsatt for kriminalitet, sier han i en e-post til RB.

Pågrepet samme dag

Det siste uttaket fra firmakontoen til Romerike brensel ble gjort hos post i butikk på Kiwi Kjeller. Politiet på Romerike var på stedet samme dag og så igjennom overvåkingsbildene.

- Det viste seg faktisk at en av betjentene som var ute på oppdraget kjente igjen mannen som tok ut penger, sier politiførstebetjent Tove Rita Jeppesen ved Lillestrøm politistasjon.

Patruljen reiste rett hjem til mannen og gikk til pågripelse av en mann i slutten av 30-åra bosatt i Skedsmo.

- Han har erkjent å ha tatt ut et sted mellom 100.000 og 125.000 kroner ved hjelp av et falskt førerkort, sier Jeppesen.

- Vet politiet hvordan han har fått laget dette falske førerkortet?

- Nei, det vet vi foreløpig ikke, svarer Jeppesen.

Hørte postkassa smelle

Hvordan svindleren har fått tilgang på informasjonen som gjorde det mulig å forfalske førerkortet er hverken politiet eller Venstad sikre på. Selv mistenker Venstad mannen for å ha vært i postkassa hjemme hos seg.

- Jeg har hørt postkassa smelle uten at det har vært post i den. Det er ubehagelig å tenke på, sier han.

LITE FIRMA: Eier av Romerike Brensel, Tommy Venstad og sønnen Bjørn Erik forsøker å få endene til å møtes etter svindelen.

Han oppfordrer nå andre, spesielt eiere av mindre firmaer, om å følge godt med på postgangen.

- Hadde han fått holde på litt til kunne dette fått alvorlige konsekvenser for driften av firmaet. Vi har regninger som skal betales og uten penger på konto stopper driften opp, sier han.

50.000 etter bank-tabbe

Som om ikke svindelen var belastende nok for Romerike Brensel og Tommy Venstad, gjorde en tabbe i banken det mulig for svindleren å fortsette etter de første to uttakene.

- Jeg ba om at kontoen skulle sperres etter de første to uttakene. Likevel fortsatte det med to nye identiske uttak. Det er for dårlig og jeg mener man bør forvente mer av en bank som DnB, sier Venstad.

Kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DnB beklager dette.

- Det ble lagt inn sperre etter de to første uttakene, men dessverre ser det ut til at den ble feilkodet slik at det lot seg gjøre å fortsette svindelen. Det er beklagelig. Vi venter på en egenerklæring fra kunden nå, deretter blir pengene tilbakeført straks. Det skjer normalt samme dag, skriver han i e-posten.

Faresignaler for ID-tyveri

 • Du mottar regninger for produkter du selv ikke har bestilt.
 • Faktura for kredittkort inneholder ukjente transaksjoner.
 • Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om det.
 • Du mottar varsel om adresseendring.
 • Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført.
 • Du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha initiert det.
 • Kontroller nøye hvis du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc.
 • Kontroller kontoutskrifter fra dine bankkonti, og si fra til banken om det er ukjente transaksjoner.

Kilde: Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSis)

Slik kan du unngå ID-tveri

 • Lås postkassen din. En stor andel ID-tyverier begynner med at noen stjeler personinformasjon, pass, kredittkort e.l. fra postkassen din.
 • Husk å sjekke minibanken for «skimming» utstyr. Sjekk om det er påmontert noe ekstra utstyr rundt kortinnmateren og se om det er satt opp et lite kamera øverst automaten.
 • Ingen seriøse leverandører (banker, forsikringsselskap, nettbutikker etc.) ber deg via epost om å oppdatere personalia på deres nettsider. Slike henvendelser er svindelforsøk.
 • Bruk kredittkort når du er på ferie.
 • Kredittkortet ditt skal aldri ut av synet. Det gjelder også når du betaler på restaurant. Bli med servitøren ut om de ikke har mobil terminal.
 • Be naboen ta inn posten din når du er på ferie, og ikke skriv på Facebook at du skal reise bort.
 • Neste gang du skal bestille pass, førerkort eller andre identitetsdokumenter, be om å få hente det selv framfor å motta det i posten.
 • En makulator er et nyttig verktøy for å makulere sensitive dokumenter du ikke trenger.
 • Har du lagt ut boligen eller leiligheten din for salg, sjekk at ikke andre har registrert mobiltelefoner eller annet på din adresse. Dette er en velkjent måte å skaffe seg tilgang til nye kort. etc.

Kilde: Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSis)

Les flere saker fra Romerikes Blad!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere