I 2020 åpner det nye Munchmuseeet og det nye hovedbiblioteket dørene i Bjørvika. Nå jobber utbyggerne i Bjørvika i rekordfart.

- Nå er vi på en absolutt peak i utbyggingen. Mye av det vi har brukt 10 år på til nå, skal vi gjøre på tre, kanskje fire år nå. Om veldig kort tid så står veldig mye ferdig, og litt enkelt kan du si at det foregår byggearbeider for omkring 200 millioner kroner i måneden, forteller administrerende direktør i Oslo S Utvikling, Rolf Thorsen.

Oslo S Utvikling og Hav Eiendom er de største utbyggerne i Bjørvika.

- Det går fort fremover, og dette er jo det

stedet i Norge der vi ser den største utviklingen nå. Det er mange prosjekter som ferdigstilles allerede neste år, sier administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland.

20.000 kontorer og 5000 boliger

I dag har 12.000 arbeidsplassen sin i Bjørvika. Ytterligere 8000 skal få plass. 2000 nye boliger er klare, og i løpet av få år bygger Oslo S Utvikling og Hav Eiendom 3000 til. Ved årsskiftet var omkring halvparten av området frem mot Sørenga ferdig, og hele dette området skal være klart om seks til syv år.

- I snitt så står 50 prosent ferdig nå, litt avhengig av om du ser på kontorer eller boliger, sier direktør marked og merkevare i Oslo S Utvikling, Vibeke Ahlsand.

Det viktigste som gjenstår er ifølge Ahlsand og Thorsen, bygulvet og alt som skal skje rundt og mellom byggene.

I hele bydelen er det planlagt at 40 prosent av 650 mål består av utearealer som parker, havnepromenade og gater. Thorsten og Ahlsand forteller at det satses på uteområdene, kunst og kultur og servering langs havnepromenaden.

- Vi vil fylle bydelen med aktiviteter, sjøbad og lekeplasser. Det er klisjé for en byggutvikler å si, men vi skal ikke fokusere så mye på bygg, men på bylivet, sier Ahlsand.

Ferdig i 2019

Til nå er Sørenga og Barcode helt ferdig. I Bispevika Nord åpner det nye Munchmuseet dørene for publikum i 2020, og i samme område, mellom Barcode og fjorden fylles 21 000 nye kvadratmeter med kontorer – Eufemia.

Området vil også bestå av boligprosjektene Eufemias Hage, Dronninglunden, Eufemias Plass, Munch Brygge og Vannkunsten. Innflytning i Eufemias Hage starter nå i sommer, og hele Bispevika Nord skal stå ferdig ved årsskiftet 2019/2020.

I Bjørvikas hovedgate, Dronning Eufemias gate ligger også Hav Eiendoms Diagonale, som består av ett kontorbygg og et boligbygg for studenter. Bygget er allerede i ferd med å fylles. Clarion Hotel Bjørvika åpner også til neste år.

- Det som ferdigstilles nå ligger i de sentrale delene av Bjørvika, sier Kalland.

Videre fortsetter jobben videre fra Barcode og Dronning Eufemias gate og videre vest for operaen.

- Om du tenker lengre enn to til fire år frem i tid, så er det hovedsakelig arealet som ligger nærmere Lohavn som gjenstår.

- Alle kan ikke bo

Ifølge Ahlsand og Thorsen jobbes det med å gjøre bydelen inkluderende. Det skjer blant annet gjennom Bjørvikaforeningen, et nyoppstartet nabosamarbeid mellom utviklerne, næringslivet og kulturinstitusjonene i området, der målet er en gjestfri og raus bydel.

- Alle kan ikke bo der, men det skal være en bydel der alle kan ferdes, sier Ahlsand.