NA24.no

Slik blir boligen din dyrere

Sist oppdatert:
Ny regel gjør at du får mer for boligen din, mener meglere.

KRISTIANSAND/BERGEN/
STAVANGER/TRONDHEIM (NA24): - For alle i bransjen var den siste prisveksten en meget stor overraskelse, sier Jøran Flakk, daglig leder i DnB Nor Eiendomsmegling Sørlandet.

NA24 - din næringslivsavis

Flakk mener en seks prosents prisvekst i januar var langt mer enn de kunne forvente. Nå tror han den nye 24-timersreglen kan være en medvirkende årsak til at boligprisene fortsetter å stige i et rasende tempo.

- Med 24-timersregelen blir det lengre tid på hver budrunde. Dermed kan interessen for eiendommen økes, og det igjen kan være prisdrivende. Selgerne kan bli vinnerne, sier Flakk.

LES OGSÅ: Norges dyreste boliger

Skal roe ned
Fra 1. januar ble det innført en 24-timersregel for bud etter siste visning. Regelen ble innført for å roe ned tempoet i budrunden. Flakk er slett ikke sikker på at regelen er med på å dempe en galopperende budrunde.

- Vi har merket en tendens hos oss at budrundene blir lengre og prisene høyere den siste måneden, sier Flakk.

Den ferske statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at omsetningshastigheten i januar var 27 dager. Bare juli i fjor og januar 2005 var høyere med 29 og 33 dager.

- Fordel for selger
Eiendomsmegler Kåre Mæland i Eienomdsmegler1 i Stavanger støtter langt på vei Flakks synspunkter og mener det er selgeren som har den største gevinsten av den nye regelen. Med 24-timersregelen får flere anledning til å komme med i budrunden.

- Jeg ser ikke den helt store gevinsten av denne regelen. Vi får uansett et røsj på slutten, det er det ingen vei utenom. Med denne regelen får flere kjøpere anledning til å tenke seg om og bli med i budrunden. Det er bare en fordel for selgeren, sier Mæland.

- Det er ingen grunn til å tro at denne regelen skal føre til lavere priser, sier Mæland.

I januar ble det satt ny prisrekord i Stavanger.

SE BILDENE: Den dyreste i byen

- Får tid til å tenke
Kollega Gerhard Lygre i Bergen er enig med Flakk og Mæland:

- Dette kan nok gi høyere priser fordi noen som ellers ikke ville vært med i budrunden nå får bedre tid til å tenke seg om, sier Gerhard Lygre som er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund på Vestlandet.

Lygre er godt fornøyd med at selger kan få høyere pris som følge av regelendringen, og synes også det er positivt at kjøper får mer tid til å snakke med bank og familie før budet legges inn.

- Jeg tror at det vil bli mer veloverveide kjøp og at færre byr hals over hode før de har fått tenkt seg om, sier Lygre.

Ekstra utfordring
24-timersfristen har skapt en ekstra utfordring for eiendomsmeglerbransjen. Ettersom visninger ofte avholdes på kveldstid, betyr det at budrunden starter om kvelden dagen etter.

- Det er tungvint for oss og gjør at vi heller ikke får undersøkt om finansieringen til budgiver er i orden, sier Lygre.

Samtidig minner Jøran Flakk om at det er kort tid siden regelen ble innført.

- Det ville være galskap å konkludere nå. Vi må følge nøye med på omsetningshastigheten på boliger det kommende halvåret, og se hvordan utviklingen blir, fortsetter Flakk.

På pinebenken
Flakk mener at utformingen av 24-timersregelen gir selgeren og eiendomsmegleren en stor fordel.

- Med dagens regel skal budet stå 24 timer etter den siste visningen. Dermed er det bare å holde en ny visning en uke etter den første for å holde kjøperne på pinebenken, mener Flakk.

Flakk synes det ville være mye bedre om regelen gjaldt 24 timer etter den første visningen, for å roe budrunden i forkant, og så overlate budrunden til markedskreftene.

Dermed vil ikke budrundene blir trukket i langdrag, noe som tjener selgeren av boligen.

- Ved å holde budrundene gående kan man oppnå en høyere pris. Vi må passe på dette aspektet, sier Flakk, som forteller at Finansdepartementet har varslet justeringer av regelverket, uten at meglerbransjen er varslet om hva disse endringene vil bestå i.

- Ikke roet ned
Daglig leder i Notar i Trondheim, Aleksander Kvernstad, sier prisnivået er som før.

- I praksis har ikke budrundene blitt roet ned, men de har blitt utsatt til kveldstid, sier Kvernstad. Potensielle kjøpere venter til det snart er gått et døgn, og legger inn bud med korte frister.

Kvernstad tror spesielt unge folk kan bli tatt på senga, ettersom de tror de har bedre tid enn de faktisk har til å sjekke priser og avklare finansieringen.

Regelen fører også til at kjøpere omgår regelen ved å gå rett til kjøperen med et bud skyhøyt over prisantydningen. Selv om megleren ikke kan formidle bud, er det nemlig fritt for boligselgeren å akseptere ethvert bud, uavhengig av 24-timersregelen.

- Vi har ikke opplevd det selv, men vi er veldig bevisste på det, sier Kvernstad.

- Vi forbereder selgerne på det, for hvis det skjer har vi heller ikke lov til å gi selgeren råd, sier han.

- Skal ikke påvirke prisene
Statssekretær Bjørn Arild Gram (Sp) i Finansdepartementet hadde ikke tid til å snakke med NA24 i dag, men sier følgende i en epost:

- De nye reglene tar sikte på å roe ned tempoet i begynnelsen av en budrunde, av hensyn til både selger (unngår at noen kan «kuppe budrunden») og potensielle kjøpere av eiendommen (ved at de får mer tid til å områ seg og vurdere egen økonomisk bæreevne).

Regelen har ikke hatt som formål å påvirke boligprisene. I den grad noen selgere tidligere har latt seg «presse» til å akseptere et lavt bud med kort frist, vil den nye regelen motvirke dette. Slik sett sørger den nye regelen for at selger kan oppnå en riktigere pris for eiendommen sin. Det generelle boligprisnivået avgjøres imidlertid av andre forhold, herunder tilbud og etterspørsel etter boliger, skriver Gram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere