*Nettavisen* Økonomi.

Slik blir du rammet av oljekrisen

Oljeprisens dramatiske fall vil kunne ramme bredt. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

- Det blir en lysegrå hverdag hvor Norge mister pretensjonene om å forandre verden.

20.12.14 15:47

Oljeprisen har rast med 55 dollar på et halvt år.

For en oljedopet økonomi som Norge fører dette til at statens inntekter vil dundre i bakken. Oljeekspert Jarand Rystad har anslått at inntektsfallet kan bli på så mye som 150 milliarder kroner neste år.

Flere ledige, lavere lønn
Skjer dette er det mange som vil bli rammet.

- Flere enn før vil bli arbeidsledig, sier Kjersti Haugland, seniorøkonom hos DNB Markets til Nettavisen.

Det vil også kunne bli vanskeligere å få jobb, men også de som er sysselsatt vil få kjenne det på pungen, ved at lønnsveksten vil bli mer moderat.

- Reallønnsveksten går fra 2-4 prosent vekst per år til om lag ett prosentpoeng, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen.

Dårligere pensjon, dyrere ferie
Norsk Industris leder peker på at også pensjonene må strammes inn.

- Det blir mindre inntekter fra grunnrenta og over tid betyr dette at staten har mindre penger til nye velferdsreformer. Dette kan og bør føre til en ny debatt om hvordan vi blant annet må designe fremtidige pensjonsordninger som er økonomisk bærekraftige. Det viktige er at vi alle i en slik situasjon setter næring etter tæring og ikke bevilger oss velferd vi ikke har råd til, sier Stein Lier-Hansen til Nettavisen.

Og det blir dyrere med ferier til utlandet.

- For de som ikke blir direkte rammet, vil nok den viktigste virkningen komme gjennom kronesvekkelsen, som fører til at importen og utenlandsturer blir dyrere, sier Steinar Holden til Nettavisen.

- Slutter å tro at vi kan redde verden
Effekten av dette kan bli at folk får redusert sin fremtidstro.

- Forventningsdannelsen må endres. Inflasjonsmålet vil kun nås i perioder med tendensielt fallende kronekurs. Det blir ikke lenger reallønnsvekst i særklasse. Det blir ikke flere månelandinger å juble for. Det blir en lysegrå hverdag hvor Norge mister pretensjonene om å forandre verden, sier Andreassen.

- Vi blir mer ydmyke da vi vil stå overfor mer av de samme utfordringene som våre naboland lenge har slitt med. Kostnadskutt og innovasjon stimuleres av mangel på oljepenger.

På den positive siden blir det imidlertid rimeligere å sitte på hus og hjem.

- På den andre siden vil den svakere utviklingen, sammen med ultralave renter i eurosonen og Sverige, sørge for at renteutgiftene vil synke videre i tiden fremover, sier Haugland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.