NA24.no

Slik blir du rik på aksjer

Det er faktisk ikke vanskelig å gjøre det bra på børsen.

(NA24-KOMMENTAR): Mange har lest eller hørt at aksjemarkedet over tid gir bedre avkastning enn for eksempel banksparing eller boligmarkedet.

Likevel sitter det mange skuffede aksjeinvestorer rundt omkring. Noen har tapt store penger, andre har nok fått en positiv avkastning, men knapt mer enn de kunne fått risikofritt i banken.

Etter min mening skyldes dårlig avkastning i aksjemarkedet normalt at man begår en eller flere av disse tre feilene:

  • Mislykket timing.
  • For dårlig diversifisering
  • Satsning på pop-aksjer
  • For hyppig trading

Et eksempel på dette er investoren som går inn i aksjemarkedet i en smell, kjøper noen få aksjer i en eller to brennhete sektorer og handler aksjer daglig. Erfaring tilsier at denne typen investorer over tid gjør det dårlig, selv om de ofte får svært høye tanker om seg selv hvis de går inn i markedet i en god børsperiode.

Enkelt å unngå
Samtidig er det lett å unngå disse feilene. En enkel måte er å spare jevnt i et aksjefond med moderate forvaltningskostnader, og la pengene stå i fred.

Men det er heller ikke noe i veien for å investere fornuftig i enkeltaksjer. Da kan vi snu på de fire vanlige feilene, og gi fire råd:

Ikke sats på timing. Ikke forsøk å gå ut og inn av markedet basert på hva du (eller eksperter) tror om utsiktene fremover. Erfaring viser at investorer fleste taper avkastning på dette. Man lar seg styre av psykologi, bommer på utviklingen og pådrar seg høyere kostnader. Hvis du absolutt vil forsøke deg på timing, så prøv å gå forsiktig mot strømmen. Kjøp litt ekstra hvis markedet har falt kraftig, så kan du heller være litt mer forsiktig hvis børsen har steget mye. Uansett lar du hoveddelen av kapitalen stå i ro.

Diversifiser. Du kan gjerne mene at du vet hva som blir fremtidens Google, men ikke sats for mye på det. Spre investeringene på flere aksjer i ulike sektorer. Invester også utenfor Norge.

Ikke sats på pop-aksjer, eller vekstaksjer, som det gjerne kalles. Dette er aksjer som er høyt verdsatt fordi «alle» er enige om at de har en gylden fremtid foran seg, i motsetning til «verdiaksjer», som er moderat verdsatt fordi fremtiden ikke blir vurdert like lys. Problemet er at «alle» litt for ofte tar feil. NA24s gjesteskribent Trym Riksen skriver i denne kommentaren at verdiaksjer over tid har en klar tendens til å gjøre det bedre enn vekstaksjer.

Ikke driv hyppig handel. I tillegg til at dette utsetter deg for å bomme på timing, pådrar du deg kostnader. Det gjelder de transaksjonskostnadene (og ikke glem at alt annet likt får du lavere kurs når du selger enn når du kjøper), og dessuten utløser du gevinstbeskatning som du ellers utsetter så lenge du sitter med en aksje.

Enkel strategi
Så, her kommer tidenes enkleste aksjestrategi:

Kjøp deg gradvis inn. Kjøp verdiaksjer i minst fem, helst ti, selskaper i ulike bransjer. Sitt på rumpa.

Glem ikke den internasjonale eksponeringen. Mange synes dette gjøres enklest med fond.

Du blir ikke den neste John Fredriksen eller Kjell Inge Røkke. Men du kommer til å få med deg den gode, langsiktige avkastningen i aksjemarkedet, og du kommer til å gjøre det bedre enn flertallet av investorer.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Kan regjeringen vinne valg?
Sats på det du ikke kan
Fattige med penger på lur
Norge er faktisk dyrt
Haga hevet over loven

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere