NA24.no

(Montasje: Scanpix/Nettavisen)

Slik blir du rikest på skattelistene

Sist oppdatert:
Få tastetrykk er alt som skal til.

I Norge har vi et sikkert høsttegn, som få om noen andre land kan vise til, nemlig den utstrakte offentliggjøringen av skattelistene.

Men selv om de fleste tror at listene gjør det mulig for «alle» å finne ut hva naboen, sjefen, kollegaen eller kjendisene tjente i fjor, sier egentlig listene svært lite om en persons reelle lønn og eller formue.

I realiteten har folk svært ofte både en langt høyere lønn og formue enn hva som oppgis.

Les mer her: Sjekk naboens «egentlige» lønn

I tillegg til dette er det også kun et par tastetrykk som skal til før «Jørgen Hattemaker» fremstår som «Kong Salomon».

- Vårt skattesystem er basert på at skattyter skal innrapportere opplysninger gjennom selvangivelsen. De aller fleste slike feil skjer for eksempel ved at det tastes inn for mange nuller ved rapportering på nett av skattyter selv, eller at det registreres inn feil fra Skatteetatens side, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør hos Skattedirektoratet, til NA24.

Hvert eneste år finner media frem til åpenbare feil på skattelistene som det fokuseres på. Ofte er dette personer som helt uvitende våkner opp som milliardærer, blir oppført med for lav formue eller pesoner som av naturlige årsaker ikke burde vært der i det hele tatt.

Lignes på nytt
Men foruten disse finnes det også tusenvis av personer som blir lignet på nytt, etter at listene har blitt sluppet.

Ifølge Halvorsen oppdages åpenbare feil ikke bare av skattyter selv, men også av skattekontoret.

- Skattyter oppdager slike feil når han får skatteoppgjøret og skattekontoret kan oppdage feil i løpet av produksjonen av skatteoppgjøret. Denne type feil retter skattekontoret opp så raskt de kan.

En person som har «tastet» seg til rikingtoppen kommer dermed sannsynligvis til å falle ned, selv om man skulle like seg blant landets rikeste. Årsaken er at selv om landets nettaviser har søket tilgjengelig året rundt, sendes det ut oppdateringer hvert kvartal, noe som gjør at søkene blir oppdatert flere ganger årlig.

- I fjor behandlet skattekontorene 85.000 selvangivelser på nytt uten at skattyter hadde klaget. Antall slike feil har gått sterkt ned etter at selvangivelsen ble forhåndsutfylt og vi fikk elektronisk levering, sier hun.

Stanser kemneren
Er ligningen feil, slik at du ender opp med en feilaktig baksmell, trenger du imidlertid ikke frykte å måtte leve et liv som gjeldsslave av den grunn.

- I de tilfellene der slik åpenbar feil utløser stor restskatt eller stort tilgodebeløp, skal skattekontoret varsle kemneren slik at innkreving av restskatt eller utbetaling av tilgodebeløp stilles i bero til nytt skatteoppgjør er klart, melder Halvorsen.

- Skattekontoret har lav terskel for å rette slike åpenbare feil som skattyter selv melder, og det kreves vanligvis ikke en formel klage. Når skattekontoret oppdager slike feil, rettes de automatisk og skattyter får nytt skatteoppgjør. Oppdager skattekontoret en feil som er stor, får gjerne skattyter brev om feilen.

Dette legges ut
For de aller fleste er det følgende opplysninger som blir lagt ut:

* Ditt navn
* Postnummer
* Poststed
* Fødselsår (organisasjonsnummer for selskaper)
* Nettoformue (verdien av eiendeler minus gjeld)
* Nettoinntekt (lønn og andre inntekter minus fradrag)
* Utliknet skatt (hvor mye du har betalt, eller skal betale, i skatt)

Unngå ID-tyveri
Er du bekymret for at skattetallene kan bli misbrukt til tyveri av IDen din finnes det noen forholdsregler du kan ta.

Ifølge Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) bør du reagere umiddelbart dersom ett av følgende skjer:

* Noe forsvinner fra posten
* Du mottar gjenpartskjema for kredittsjekk du ikke kjenner til
* Du mottar hentelapp i posten eller regninger på noe du ikke har bestilt
* Du opplever unormale hendelser knyttet til kontobevegelser
* Du mottar varsel om at adresseendring er mottatt/foretatt

Norsis har sammen med Datatilsynet laget en test der du gjennom elleve ulike temaer kan sjekke om du er godt nok sikret mot ID-tyveri. Testen finner du her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere