NA24.no

Slik blir Fredriksens Pan Fish

Sist oppdatert:
Milliardær John Fredriksen fikk det som han ville, og blir nå storeier i verdens største lakseselskap.

I helgen snappet Fredriksen og Pan Fish oppdrettsselskapet Marine Harvest rett under nesen til statlige Cermaq. Nederlandske Nutreco og norske Stolt-Nielsen solgte sine andeler til Fredriksen-kontrollerte Geveran for til sammen ti milliarder kroner.

Mandag kveld kom meldingen alle ventet på, om en sammenslåing av Pan Fish og Marine Harvest.

Store fra nord til sør
Dermed blir milliardæren Fredriksen storeier i det nye selskapet, som ifølge børsmeldingen vil stå for 20 prosent av verdens lakseproduksjon.

- Vi er størst i alle markedene vi er inne i, størst i Chile, Canada, Irland, Skottland og på Færøyene, sier konsernsjef Atle eide i Pan Fish til TV 2 Nettavisen.

I løpet av 2006 vil det fusjonerte selskapet produsere 346.000 tonn laks .

- Ser lyst på fremtiden
Til sammen hadde de to selskapene inntekter på over 24 milliarder kroner i fjor. Pan Fish var størst med 15,7 milliarder kroner, mens Marine Harvest hadde proforma salgsinntekter på 8,3 milliarder kroner.

De to selskapene kan vise til henholdsvis 130 millioner og 510 millioner kroner i driftsresultat for 2005.

Resultatene for 2006 kan bli enda bedre, ifølge en optimistisk Eide.

- Det er en veldig sterk etterspørsel etter våre produkter for tiden, vi sliter med å levere nok. Jeg ser lyst på fremtiden, sier Pan Fish-sjefen.

Han legger vekt på at lave kostnader og bunnsolid balanse vil gi god uttelling fremover.

Lager mer enn laks
Marine Harvest har hatt 70 prosent av sin produksjon i Chile og Norge. I tillegg vil det fusjonerte selskapet ha virksomhet i Canada, Irland, Skottland og Færøyene. Pan Fish har også videreforedlingsvirksomhet i Frankrike og et salgskontor i Japan.

Mens Pan Fish kun produserer laks, har Marine Harvest også produksjon av blant annet kveite, torsk, barramundi og yellowtail.

Til sammen har selskapene kontroll på 18 prosent av samlet konsesjonsbiomasse. Pan Fish har konsesjon på 13 prosent, mens Marine Harvest har seks prosent. Det kan skape vansker for de fusjonslystne fiskeprodusentene.

Regjeringen vedtok 21. desember 2005 nye eierbegrensinger i oppdrettsnæringen. Dette medfører at oppkjøp som gir kontroll over mer enn 15 prosent må søke om tillatelse fra Regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere