Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir nye Aker Brygge

Om fire år er Aker Brygge knapt til å kjenne igjen. Se bildene her!

Norwegian Property, som eier mesteparten av Aker Brygge, skal bruke svimlende én til 1,5 milliard kroner på et omfattende ansiktsløft av Norges mest besøkte område.

Se bilder av nye Aker Brygge nederst i artikkelen.

I det langt fra ferdige restaurantbygget til Onda by Pal & Ness frister stjernekokken Terje Ness pressen med delikatesser fra havet torsdag. Det er bare en liten smakebit på luksusen vi kan vente av Aker Brygge i årene fremover.

Vil ha besøk året rundt
I korte trekk innebærer ombyggingen at det nåværende kjøpesenteret skal fjernes og bli mer som en bydel. Det betyr at alle butikker og serveringssteder skal flyttes til første etasje og ha inngang fra gaten. Kontorbyggene flyttes til de øvre etasjene.

- Det er to hovedårsaker til at vi moderniserer Aker Brygge. For det første ønsker vi å tiltrekke oss de som bor i nærområdet, som har blitt flere etter at Tjuvholmen ble bygget. For det andre ønsker vi å skape en hyggeligere atmosfære slik at Aker Brygge blir besøkt året rundt, ikke bare om sommeren, sier administrerende direktør Olav Line i Norwegian Property til NA24.

Høyt under taket
Det vil bygges en ny diagonal gate som åpner opp området mellom Rådhusplassen og Bryggetorget.

Butikkene får stort sett to etasjer å boltre seg på, så det blir nok av plass under taket. Butikkene skal generelt bli mindre, mer eksklusive og mer spesielle.

- Vi ønsker at Aker Brygge skal minne mer om Grünerløkka, der publikum kommer til oss fordi vi har unike butikker, sier Line til NA24.

Selv om kvalitet og luksus er i fokus, understreker Line at 80 til 90 prosent av tilbudene skal være mulig for folk flest å dra nytte av. Ett av tiltakene er at det skal bli bedre tilgjengelighet til sjøkanten.

Stegvis ombygging
For at beboerne på Aker Brygge skal slippe å bo på en byggeplass skal bare enkelte områder bygges om av gangen. Første steg er å ferdiggjøre restaurantbygget Onda by Pal & Ness til september.

I løpet av 2012 starter byggingen for fullt, og både Stranden langs sjøkanten, maskinhallen og butikklokalene skal bli ferdige. I tillegg skal sjøvannspumpen, som er med på å kutte 75 prosent av det nåværende CO2-utslippet, være i drift.

I 2013 står Verkstedshallen for tur. I 2014 skal kontorlokalene, Bryggetorget, Terminalbygget og alle utearealer ombygges. Det hele skal etter planen være ferdig i 2015.

- Jeg tror det kan bli veldig lønnsomt, sier Line.

Mer liv
Line er opptatt av at det skal bli mer liv i gatene. Blant annet skal utestedene samles så det blir et naturlig område for publikum å stoppe opp. Han håper også at det vil dukke opp fisketorg, blomsterforretninger og grønnsakshandlere for å gjøre Aker Brygge til en pulserende bydel.

Norwegian Properties skal også sørge for flere benker, mer synlig kunst og lekeplass for barn. Det skal generelt blir mer åpent mot havet og Bryggetorget.

- Ingen motstand
Andelen butikker, kontorer og serveringssteder skal være omtrent som i dag, med en liten økning i kontorlokaler.

Line hevder at prosjektet ikke har opplevd betydelig motstand, selv om både butikker, bedrifter og beboere blir mer eller mindre berørt av ombyggingsplanene.

- Men det er alltid noen som ikke liker ending, innrømmer Line.

4346

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken