*Nettavisen* Økonomi.

Slik blir oljeåret

2006 var året for rekordpriser i oljemarkedet. Neste år blir det litt roligere. Les analytikernes spådommer.

25.12.06 11:42

2006 var året oljen satte nye rekorder. Med råoljepriser på rundt 80 dollar fatet på begynnelsen av året, var det flere analytikere som spådde priser opp mot 100 dollar. Irans atomprogram og en kald amerikansk vinter var blant årsakene.

Men hva skjer i oljemarkedet til neste år? Analytikerne i den sveitsiske storbanken Credit Suisse har tittet inn i glasskulen. Her er deres spådommer for olje- og råvaremarkedet i 2007.

For etter et rekordår i år, tror de på flatere prisutvikling fra 2007, men fortsatt høye oljepriser holder etterspørselen i sjakk. Mens prisen har ligget på et snitt på 60 dollar fatet de siste par månedene, tror Credit Suisse-analytikerne på en gjennomsnittlig pris på 62,50 dollar fatet for den såkalte WTI-oljen. For nordsjøoljen vil prisen ligge et par dollar lavere.

NA24 - din næringslivsavis

1. OPEC strammer inn markedet og globale råoljefortegnelser begynner å falle igjen. OPEC står overfor en hårfin balansegang: strammer de inn for lite og oljemarkedet vil falle, strammer de inn for mye og prisene vil skyte i været. Credit Suisse-analytikerne tror OPEC vil feile ved å stramme inn for mye.

2. Men det finnes andre produsenter enn OPEC. 2007 kan bli året for vekst for ikke-OPEC lagre, etter flere år med utsettelser, hvilket kan bety mer olje fra land som Russland og Aserbajan.

3. Noen middelstore produsenter leter etter fusjonspartnere for å stille sterkere i kampen mot økte kostnader og synkende tilgang til ressurser - med minkende vekst og avkastning. Der har glasskulen allerede vist seg å være skinnende klar, etter at Statoil og Hydro meldte om giftemål.

4. Andre middelstore olje- og gassprodusenter privatiserer seg, eller endres til begrenset eierskap.

5. Nord-Amerikas gasspriser svinger mellom fire og ti dollar, oljeselskapene fortsetter å bore. Men en vill ferd på amerikansk landsektor trass økte kostnader møter produsenter som fortsatt er villige til å bore. Inntil videre.

6. Globale oppstrøms megaprosjekter rapporterer betydelige kostnadsoverskridelser - ledende oljeprodusenter sliter oppstrøms, og strever med kostnadene på grunn av inflasjon, både oppstrøms og nedstrøms.

7. Myndigheter tar til i bruk mer radikal og effektiv energipolitikk med mandater på fornybar energi - milliarder av dollar blir forflyttet inn i alternativ energiinvestering, noen av dem på bekostning av karbon og hydrokarbonbruk. Biodrivstoff og vindkraft foretrekkes.

8. Investeringer i biodiesel og etanol når nye høyder, det samme gjør også prisene på mais og matolje globalt, den nye etterspørselen presser på, så blir det verre.

9. Veksten på russisk oljeproduksjon faller nær null - æraen til russisk hamstring av det globale oljemarkedet er over, samtidig som ikke-OPEC forråd stiger. Men hva skjer så...?

10. Nordmenn lanserer et freidig forsøk på å befeste den globale offshore boreindustrien - og lanserer en «større er bedre»-kampanje, finansene konsolideres med en kombinasjon av spekulativ ny kapital og stor innflytelse. Flere børsnoterte amerikanske boreselskaper bukker under, etter en bølge av oppkjøp og fusjoner.

Statoil går forøvrig inn i analytikernes favorittaksjer for neste år, på linje med Hess Corp, Royal Dutch Shell og Suncor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.