NA24.no

Slik blir oljefondet tømt

Sist oppdatert:
Vi har ikke nok oljepenger til å dekke pensjonsforpliktelsene.

- Hvis du øremerker fondet til pensjoner vil du ikke på langt nær dekke pensjonsforpliktelsene fremover, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Idag er oljefondet, eller Statens pensjonsfond - utland, som det faktisk heter, på nesten 2000 milliarder kroner.

Takket være handlingsregelen bruker vi rundt fire prosent av avkastningen av fondet. Dermed vokser selve formuen så lenge staten har oljeinntekter.

- Kan vare evig
- Dersom vi over tid kun bruker realavkastningen av Statens pensjonsfond - Utland, vil fondet vare evig. Etter hvert som oljeinntektene avtar vil veksten i fondskapitalen stoppe opp. Handlingsregelen innebærer at vi over tid skal bruke den forventede realavkastningen av fondskapitalen, som er anslått til fire prosent, forteller Frank Vatne, informasjonsrådgiver i Finansdepartementet til NA24.

Men sparingen som handlingsregelen legger opp til dekker ikke veksten i utgifter til pensjon, helse og omsorg.

Ifølge Bruce må fondet være minst to og en halv ganger så stort, dersom man skulle sette av penger til pensjonsutbetalinger i dag. Med andre ord er fondet for lite.

Ifølge tall fra Finansdepartementet er verdien av opparbeidede rettigheter til fremtidige alderspensjonsutbetalinger i folketrygden på rundt fire milliarder kroner idag.

Bred enighet
I Revidert nasjonalbudsjett anslås det at oljefondet vil øke frem til rundt 2025. Men så vil inntektene fra oljepengene avta. Det betyr at fondet vil slutte å vokse, slik det vil så lenge handlingsregelen følges og oljeinntektene fortsetter å drysse inn.

- Så langt jeg kjenner til er det er bare Fremskrittspartiet av partiene på Stortinget som ikke har sluttet seg til handlingsregelen, forklarer Vatne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere