Slik blir renten din fremover

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix/Montasje)

Denne grafen avslører renteplanen.

14.03.13 14:03

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent.

Dette var i tråd med ekspertenes spådommer.

- Både inflasjonen og veksten i norsk økonomi har vært litt svakere enn ventet. På den andre siden fortsetter husholdningenes gjeld og boligpriser å stige mer enn inntektene. Derfor holdes styringsrenten uendret, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten er lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene ute er svært lave. Vekstutsiktene hos våre handelspartnere er svekket, men den globale veksten holder seg fortsatt godt oppe. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er noe over et normalt nivå, og arbeidsledigheten er lav. Samtidig er det nå utsikter til at det tar lengre tid før inflasjonen tar seg opp mot inflasjonsmålet.

- Analysene tilsier at styringsrenten holdes lav lenger enn tidligere antatt. Første renteøkning anslås nå å komme våren 2014, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Slik blir renten fremover
Torsdag kom Norges Bank også med en ny rentebane.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1-2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 20. juni 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser. Det vil si at det tidligst blir en renteendring da.

Rentebanen er senket med over 70 basispoeng i 2014. Rentebanen bunner ut på 1,40 i tredje kvartal i år. Sentralbanken ser nå for seg at renten skal ha steget til 2,83 prosent i det siste kvartalet i 2016.

- Dette er betydelige lavere enn tidligere antatte normalrentenivåer, melder sjeføkonom Øystein Dørum hos DnB Markets.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spår tidenes laveste rente
Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, tror sentralbanken vil komme til å kutte i fremtiden.

- Jeg tror at det vil komme et kutt på 0,25 prosentpoeng på neste møte og et tilsvarende kutt til høsten, sier han til Nettavisen NA24.

Dersom Andreassen får rett i sin spådom vil det si at styringsrenten vil bli senket til kun 1,0 prosent i år, noe som i så fall vil være det laveste noensinne.

Da finanskrisen herjet som verst kuttet Norges Bank styringsrenten med hele 4,5 prosentpoeng, ned fra 5,75 prosent til kun 1,25 prosent, på drøye åtte måneder. Det er så langt det laveste nivået noensinne.

Kronepress
Han mener at spesielt den sterke norske kronen vil tvinge sentralbanken til nye kutt.

- De burde jo senket for lenge siden. Min hovedargumentasjon går på valutakursen, og dersom det ikke er tungtveiende innenlandske grunner til å la være burde det vært gjort i fjor

Han peker også på at arbeidsledigheten i Norge har forverret seg. En økende ledighet er i seg selv en tungtveiende grunn mot renteøkninger.

- Ledigheten har kommet betydelig opp og jeg var litt troendes til å tippe kutt på torsdag. Men selv de som lager arbeidsmarkedstallene er litt usikre på de, så jeg tror ikke Norges Bank hensyntar de for mye, sier Andreassen.

Bankene har satt opp renten
Finanstilsynet har kommet med nye krav som skal være med på å sikre bankenes soliditet i tilfelle det kommer et nytt finansielt sjokk. Denne ekstraregningen har bankene nå begynt å sende videre til sine kunder.

Finanstilsynet anslår at bankene vil måtte øke sin rene kjernekapital med 10 milliarder kroner. Konsekvensen av dette er at bankene må finansiere sine boliglån i større grad med egenkapital, enn de ellers kunne ha gjort. Basert på Finanstilsynets tall kan bankenes samlede merkostnad anslås til mellom 1 og 3 mrd kroner i året.

Så langt har Danske Bank, DnB, Sparebanken Vest, Sparebank1 SR-bank, Nordea, SpareBank 1 SMN og Sparebanken Møre alle varslet at de setter opp renten. Felles er at de også skylder på Finanstilsynets nye krav til bankenes soliditet.

Her får du billigst rente
Dårligst av storbankene er DnB som vi først finner på en 121-plass, ifølge Finansportalen. Landets største bank tilby en effektiv rente for vårt lån på 4,30 prosent. Det gir et terminbeløp på 6.163 kroner som er 343 kroner mer enn DinBank.no. Årlig koster lånet i DNB 4.116 kroner mer enn vinnerbanken DinBank.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finansportalen.no viser at hvis du har et boliglån på én million kroner og en bolig verdt 1,6 millioner kroner, kan du fortsatt velge og vrake mellom over 200 boliglån som er billigere enn DNB Bank ASAs vanligste boliglån. Tilsvarende lån i Danske Bank ligger på omtrent samme prisnivå etter renteøkningen.

Les mer: Her får du landets billigste rente

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.