NA24.no

Slik blir renten

Sist oppdatert:
Både rente og ledighet skal opp, ifølge SSB.

- Det sterke aktivitetsfallet internasjonalt ser ut til å være over, og aktiviteten i norsk økonomi fortsetter å ta seg opp.

Det mener SSB som torsdag la frem nye prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge.

De viser til at kraftige politiske tiltak i Norge og utlandet ligger bak utviklingen. Imidlertid tar prognosemakerne høyde for at ledigheten i Norge vil øke ut neste år. Det skyldes etterdønningene av finanskrisen.

Renten trekker opp gradvis
På bakgrunn av bedrede konjunkturutsikter satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i oktober, fra rekordlave 1,25 prosent.

- Rentebunnen i pengemarkedet ble dermed passert i begynnelsen av august med 1,75 prosent, og det ligger an til at Norges Bank vil sette styringsrenta gradvis videre opp. Pengemarkedsrenten ventes å være kommet opp i 3,1 prosent i fjerde kvartal neste år og videre til 5,4 prosent mot slutten av 2012. Bankenes utlånsrente påvirkes med et tidsetterslep av pengemarkedsrenten.

På årsbasis anslås den gjennomsnittlige utlånsrenta i bankene til å nå en bunn i 2010 med 4,1 prosent, og at den deretter øker gradvis til knappe 6 prosent i 2012, anslår SSB.

Topper på 3,6 prosent
I rapporten som blir lagt frem i Oslo torsdag formiddag skriver statistikkbyrået at konjunkturnedgangen har bidratt til at sysselsettingen falt med 1,5 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år.

- Til tross for dette har arbeidsledigheten økt lite i år, etter en klar oppgang gjennom andre halvår i fjor. Fallet i sysselsettingen har blitt motvirket av redusert yrkesaktivitet, spesielt ved økt tilstrømming til høyere utdanning, skriver SSB.

Den svake utviklingen i sysselsettingen ventes å fortsette i 2010, og da i større grad enn i år slå ut i økt arbeidsledighet. Som årsgjennomsnitt ventes arbeidsledigheten å komme opp i 94.000 personer i 2011 og holde seg om lag uendret til 2012. Dette utgjør vel 3,5 prosent av arbeidsstyrken.

Boligpriser
Etter kraftig fall gjennom andre halvår i fjor har boligprisene økt sammenhengende.

- I gjennomsnitt var boligprisene i tredje kvartal høyere enn noensinne. Vi regner med en mer moderat vekst framover. Det er samtidig tegn til at den langvarige nedgangen i boliginvesteringene nærmer seg slutten. Boligprisutviklingen bidrar til bedret lønnsomhet av nybygging, og vi regner med oppgang i boliginvesteringene gjennom neste år. Som årsgjennomsnitt må man likevel trolig vente til 2011 for å finne en økning, tror SSB.

Moderat vekst
Norsk økonomi er inne i konjunkturnedgangen som startet tidlig i 2008, og som ble kraftig forsterket etter at finanskrisen traff verdensøkonomien med full tyngde i fjor høst.

- Nedgangen i BNP Fastlands-Norge gjennom sist vinter er imidlertid et tilbakelagt kapittel. Økningen i BNP Fastlands-Norge gjennom sommerhalvåret er likevel ikke sterk nok til å kunne karakteriseres som en konjunkturoppgang. Vi venter at veksten vil fortsette å ta seg moderat opp framover. Først i 2011 kan vi komme inn i en konjunkturoppgang, og mot slutten av 2012 kan norsk økonomi være ute av lavkonjunkturen, skriver SSB.

Svakere impulser fra finanspolitikken
SSB viser til at at finanspolitikken er i år meget ekspansiv, men at impulsene i form av økt etterspørsel blir vesentlig mindre neste år.

- I takt med konjunkturbedringen antar vi at finanspolitikken i 2011 og 2012 legges om i svak kontraktiv retning. Offentlig etterspørsel vil da øke mindre enn den underliggende veksten i norsk økonomi. Høyere oljepriser og fortsatt bedring i norsk og internasjonal økonomi ventes å bidra til at Statens pensjonsfond – Utland vil vokse klart slik at budsjettunderskuddet i 2012 kan være om lag på handlingsregelens 4-prosentsbane, skriver SSB.

SSBs anslag 3.12.2009

2009

2010

2011

2012

Fastlands BNP

- 1,1

2,2

2,7

3,3

Arbeidsledighetsrate

3,1

3,5

3,6

3,5

KPI-JAE

2,5

0,7

1,5

2,5

Boligpris

2,1

6,6

4,0

6,7

Råoljepris

388

446

498

546

Utlånsrente banker

4,9

4,1

4,8

5,9

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere