NA24.no

Slik blir Sivs Norge

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Slik blir Norge hvis Fremskrittspartiet og Siv Jensen får makten.

Etter en tøff vår er det en optimistisk partileder som tar imot Nettavisen på sitt kontor på Stortinget:

- Andre partier slåss mot sperregrensen. Vi slåss mot 20-prosentgrensen, sier Siv Jensen, som mener at flodbølgen av kritikk mot partiledelsen etter Birkedal-saken endte som små krusninger.

Intet problem for partiet
Mange i Fremskrittspartiet mener seg forfulgt, neglisjert og fortegnet av mediene, og Siv Jensen har fått sin andel av negativ presse.

- Mener du at partiets problemer har sammenheng med din person? Er du et aktivum eller et problem for partiet?

- Jeg har vært partileder i fem år, og vil aldri klamre meg til vervet. Hvis jeg mente at jeg var et problem for partiet, ville jeg gått på dagen, sier Jensen.

I en fersk meningsmåling Norstat har gjort for NRK har Fremskrittspartiet for andre måned på rad over 20 prosent oppslutning, og de fire borgerlige partiene har 58,1 prosent til sammen . De rødgrønne regjeringspartiene er redusert til 40,1 prosent.

Innvandring
- Er du enig i at det er en soleklar liberal rettighet å kunne flytte og bosette seg hvor man vil?

- Det er alltid vanskelig å svare på prinsipielle spørsmål i den virkelige verden. Man må se på motivasjonen folk har for å komme hit. Det er neppe på grunn av vårt klima.

- Norge har 460.000 innvandrere. Hva vil dere gjøre med dem?

- Man må skille mellom lovlig innvandring og ulovlig innvandring. De aller fleste er lovlige innvandrere, som har en selvfølgelig rett til å være her. Det er godt integrerte personer som bidrar til samfunnet. Det er den andre gruppen som særlig vil merke Frp i regjering.

Strammer inn på asyl
- Min analyse er at Frps innvandringspolitikk ikke vil redusere innvandringen noe særlig. De fleste som kommer hit er innvandrere fra EØS-området, og de vil komme så lenge dere ikke er imot EØS-avtalen?

- Det er ikke riktig. Vi vil stramme inn asylinstituttet betydelig, og stramme inn på familiegjenforening. Selv om Norge teknisk sett har en innvandringsstopp, så er innvandringen sterkt økende.

- Vil dere se på Schengen og EØS-samarbeidet?

- EØS-avtalen er bra for Norge, og jeg er en klar tilhenger av frihandel. De som kommer til Norge for å arbeide og betale skatt, er ikke problemet. Utfordringen er kriminaliteten. Men vi må ta vare på de gode sidene, som politisamarbeid og ytre grensekontroll. Samtidig kan det være grunn til å evaluere og se på virkningene av dagens Schengen-avtale, sier Siv Jensen.

LO beskytter sine egne
Fremskrittspartiet mener ideelt sett at folk som kommer til Norge og får del i den norske velferdsstaten, også skal yte sitt. Følgelig er man negative til innvandring fra folk som «shopper» velferdsytelser ved å flytte på seg.

- Det er et problem at de norske ytelsene er så mye bedre enn andre land, og det er et problem vi må være villig til å se på. Når LO snakker om «sosial dumping», så handler det egentlig om å beskytte sine egne medlemmer med mange vikarierende argumenter, mener Siv Jensen.

Nei til bussing
I Oslo er norskspråklige elever i mindretall på 58 grunnskoler.

- Synes du det er et problem at den offentlige skolen reproduserer ulikheter?

- Høy innvandrerandel på mange skoler er et sammensatt problem, som skyldes dårlig integreringspolitikk og ikke bare skolepolitikk. Og vi skal ikke glemme at Oslo-skolen likevel har gode resultater. Jeg er stolt over den styringen Høyre og Fremskrittspartiet har i hovedstaden. De gode resultatene henger sammen med krav til elevene, konkurranse og fritt skolevalg.

- Er Fremskrittspartiet for bussing av minoritetselever?

- Jeg har til gode å se et godt forslag til bussing. Rett til å gå på skole i nærmiljøet er også svært viktig. Men vi er for et fritt skolevalg, og ønsker at foreldrene tar et større ansvar for integrering og norskkunnskaper.

Middelmådighet
Siv Jensen mener at den norske skolen er preget av middelmådighet.

- Vi ser at når det stilles høyere krav, så øker også andelen av dem som presterer bedre. Skolen har lidd under en årrekke med rødgrønne eksperimenter.

Frp-lederens fremste virkemiddel er valgfrihet:

- Vis meg det perfekte monopol. Jeg forstår ikke motstanden mot private skoler. De private skolene jeg har sett er gode, og har svært gode resultater. Jeg tror konkurranse gir en smitteeffekt. De private skolene skjerper seg med konkurranse, og det smitter også over på den offentlige skolen, mener hun.

Mer penger til helsevesenet
- Norge har brukt stadig flere milliarder på helsevesenet. Er det for lite penger eller selve organiseringen det er noe galt med?

- Begge deler. Det er klart det er noe galt når det er 10.000 byråkrater og bare 8.500 leger i helseforetakene. Men samtidig er det 270.000 som venter på behandling, og vi kan ikke ofre pasientene selv om systemet er råttent. Derfor er svaret at vi må bevilge mer penger, og samtidig gjøre noe med organiseringen. Vi vil legge ned helseforetakene, opprette et sykehusdirektoratet og la hvert enkelte sykehus styre uten byråkrater i de regionale helseforetakene, sier Siv Jensen.

Fremskrittspartiet ønsker mindre faste bevilgninger til sykehusene, og mer betaling per pasient som behandles.

Borgerlig samarbeid
- Hvordan vil Fremskrittspartiet bidra til å unngå at de borgerlige partiene vinner valget uten å klare å skape en regjering?

- Høyre og Fremskrittspartiet er enige om at det beste vil være at alle de fire borgerlige partiene samarbeider om regjering. Vi er helt tydelige; vi ønsker ikke å ekskludere noen.

- Opplever de du nye partilederne for i Kristelig Folkeparti og Venstre som mer samarbeidsvillige enn forgjengerne?

- Vi har hatt et godt samarbeid med Trine Skei Grande, og opplever henne som positiv og med samarbeidsevner. Det samme inntrykket har jeg av Knut Arild Hareide, men jeg skal være forsiktig med å si for mye om andre partiledere, sier Siv Jensen.

Flatere og lavere skatt
- Fremskrittspartiet ble i sin tid stiftet som en protest mot høye offentlige avgifter og skatter. Dette er nå mer i bakleksen?

- Nei, i vår partigruppe på Stortinget blir alle forslag om nye skatter og avgifter tatt imot med motstand. Ideelt ønsker jeg en flat skatt, med et skattefritt bunnfradrag.

- Det betyr mindre skatt for dem som tjener minst og for dem som tjener mest?

- Ja, og det er noe av problemet. Det er alltid de i midten som betaler mest skatt, og de vil ikke tjene noe særlig på at skatten blir flatere. Derfor må en flatere skatt også kombineres med lavere skatt for alle, sier Siv Jensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere