NA24.no

Slik blir statsbudsjettet

Sist oppdatert:
Regjeringen har lekket som en sil fra årets statsbudsjett. Sjekk forventningene og lekkasjene fra Kristin Halvorsen.

FULL OVERSIKT:Alt om budsjettet

Klokken 10 legger de rødgrønne frem sitt aller første statsbudsjett som de har laget helt selv. Men hva kommer? Allerede nå vet NA24 en god del av hvilke godsaker regjeringen har å by på.

NA24 har fått vite at estimatene for skatt og avgift er rekordhøyt i 2007. Det budsjetteres med økning på 31,6 milliarder fra 2006 til 2007.

Like før fremleggelsen melder NTB at regjeringen vil øke arbeidsgiveravgiften for eldre arbeidstakere for å bruke pengene på inkluderende arbeidsliv. Toppskatt og formuesskatt vil også øke. Mens det vil bli brukt over en milliard til fattigdomsbekjempelse.

Matmomsen vil øke fra 13 til 14 prosent.

Følg direktesending på TV 2

Forrige gang var mye arvet fra Bondevik-regjeringen.

Redde arbeidsplasser
NRK kunne i starten av uken melde at sementindustrien blir skjermet. Norcems sementfabrikker på Kjøpsvik og Brevik slipper etter alt å dømme å betale NOx avgift neste år – noe som kan redde arbeidsplasser.

Samtidig er det også klart at jernbanen vil bli skjermet for EL-avgift. Dette er en stor kostnadsreduksjon for denne sektoren, men vil vri mer gods fra vei til jernbane. Det er ikke lastebileierne noe særlig glad for, og reaksjonene kan komme.

Miljøavgiften på biler blir gjort om, slik at de miljøsnille bilene vil få lavere avgifter. Men hvordan disse blir innrettet er ikke klart. Uansett må man nok belage seg på at de store SUVene blir betydelig dyrere.

GRATIS OPPSETT: Siste nytt fra statsbudsjettet på mobil

Ingen jubel i lykkerus
Da Kristin Halvorsen talte på Kredittilsynets 70-års dag kunne hun røpe at det bevilges penger til en finansportal allerede neste år. Dessuten skal Kristin Halvorsen, ifølge VG, kutte snikavgififter. Altså gebyrer som koster mer enn det tjenesten koster å produsere for det offentlige.

- Jeg forlanger ikke at folk skal juble i lykkerus over å betale skatt, men det er mistanke om at man i noen tilfeller betaler mer i gebyrer enn det tjenesten koster. Folk skal vite når de betaler skatt eller betaler for en tjeneste, sa Halvorsen til VG tidligere i år.

Dessuten vil, ikke overraskende, fagforeningskontingenten kunne skrives av på skatten.

Nationen melder også at vei- og kommunsektoren vil bli vinnere i årets budsjett.

Samtidig har organisasjonene i næringslivet levert inn en lang rekke med krav til årets budsjett.

Les mer om de kravene: Her er milliardønskene

Skattebombe?
Flere har ment at lekkasjene har kommet på rekke og rad i årets budsjett. En av grunnene til det kan være at regjeringen vil få litt positiv omtale etter hardkjør fra opposisjonen og kraftig fall på meningsmålingene. Å lekke «godsaker» fra budsjettet kan snu en kjedelig stemning.

Men det er grunn til å tro at skatt vil stå i fokus etter fremleggelse av budsjettet. Det er varslet at skattene skal tilbake til nivået for 2004. NA24 har snakket med flere skatteeksperter om dette, men spekulasjonene om hva som kommer spriker.

Blant annet i finansverdenen har det blitt nærmest panikkstemning. Det er forventet at staten vil endre dramatisk i hvordan eiere av selskap kan ta ut penger, samt at skjermingsmodellen vil bli endret.

Dette vil ramme aktive tradere på børsen, så vel som større investorer. Derfor har også flere store selskap benyttet sjansen til å nedsette overkursfond samt overføre aksjer fra ett selskap til et annet.

LES MER: Kristin kan skvise finanstoppene

Uansett vil LO, som er regjeringens sponsor, kreve at skattesystemet blir mer «sosialt». Det vil si at skattetrykket skal økes for de som har mest, mens de som har minst blir skjermet.

Fasiten kommer i dag
Spenning knyttes også til hva regjeringen gjør innenfor energi-politikken. Kommer de til å legge penger i bordet for å finansiere renseanlegg for gasskraftverk til Statoil? Vil de øke miljøavgifter på energibruk, for eksempel en ny NOx avgift, eller ekstra påslag på strømprisen for å finansiere strømsparingstiltak?

Uansett hva regjeringen finner på senere i dag så må en vite at det er ganske sikkert det blir slik. Stoltenberg har flertallet i Stortingssalen bak seg, og dagens budsjett vil etter alle mulige solemerker være det budsjettet som vi må leve med i 2007.

GRATIS OPPSETT: Siste nytt fra statsbudsjettet på mobil

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere