Slik bruker de bonusen

Foto: (AP)

Bankfolket på Wall Street får millioner i bonus. Les hvordan de bruker pengene.

23.01.10 12:43

I disse dager betaler de store bankene basert i New Yorks finansdistrikt, Wall Street, ut store bonuser til sine ansatte.

NA24 - din næringslivsavis

Den gamle tradisjonen med klekkelige bonusutbetalinger ved årets utgang får det ellers så hektiske finansdistriktet til å sakke farten betraktelig. Bankfolket sliter med å konsentrere seg i påvente av å få vite hvor mye penger banken anser de er verdt i år, «tallet», som størrelsen på bonusutbetalingen omtales i finanskretser.

Slik brukes årets bonus
Imidlertid er det et aspekt ved det gamle ritualet som ser det i år ut til å være merkbart forskjellig i år. Det er hvordan pengene brukes. Mens man tidligere år har sett bankfolket nærmest flokke ned til nærmeste luksusbilhandel og plukke opp en Porsche eller Maserati, er det en betydelig tilbakeholdenhet å se i år.

Er det så slik at bankfolket er blitt mer ydmyke og redde for å flashe rikdommen sin, i en tid der bonusutbetalingene følges med lupe av både myndigheter og den gjevne arbeider? Neppe, om vi skal tro formuesrådgiverne the New York Times har pratet med.

Les også: Nå begynner bonusfesten

Foto: Mark Blinch

Kinkige klausuler
For det er nemlig en annen ting som er annerledes i år, enn at mange beskylder bankene for å ha tjent pengene sine på krisehjelp fra myndighetene, som riktignok også stammer fra nettopp dette: Bonusutbetalingene har fått en rekke klausuler knyttet til seg. Mens toppledernes bonuser nå gjerne er i form av aksjer som kun kan selges om et gitt antall år, har selv vanlige bankfolk gjerne fått en såkalt «clawback»-klausul knyttet til bonusen. Denne innebærer at bonusutbetalingen kan dras inn igjen («klores tilbake»), om bankens resultater skulle falle betydelig i fremtiden.

Denne typen klausuler har gjort at bankfolket har blitt langt mer konservative med pengebruken. De vet tross alt ikke om de vil få beholde pengene, eller om de kun har dem til låns. Dette har fått de fleste bankfolk til å gjøre relativt kjedelige ting med pengene sine, som å betale ned på huslån og putte pengene i trygge investeringer der det er enkelt å få dem ut på kort varsel. Manges dårlige erfaringer med finanskrisen har fått finansfolket til å sette av mer penger til en regnværsdag, for å være sikker på at de får dekket faste kostnader.

Les også: Revansje for luksusboliger

Vil slå kollegene
Årets bonusfest er imidlertid ikke blitt noen kjedelig affære for finansgutta, med nesten rekordhøye utbetalinger. Og nesten minst like viktig som selve utbetalingen er det å få vite hvor mye kollegaer i egen og andre banker tjente. I det vanvittig konkurransepregede finansmiljøet er det viktig å ikke komme dårligere ut enn sine konkurrenter. Toppledelsen maner de ansatte til å ikke fortelle det faktiske tallet, men mange klarer ikke holde munn, og i tillegg offentliggjøres gjennomsnittsbonusen gitt i forskjellige banker.

Gjennomsnittsbonusen er riktignok ganske misvisende i seg selv, da toppledelsen tar en enormt mye større del av kaken enn sliterne lenger ned i systemet. Toppsjefene i enkelte av selskapene har tatt hjem flere hundre millioner kroner alene.

3 millioner per ansatt
I Goldman Sachs, som av mange regnes som den mest prestisjetunge av bankene, endte bonusen på i gjennomsnitt nær 500.000 dollar per ansatt, eller 2,9 millioner kroner. Det viser de offisielle tallene, som ble gitt ut på torsdag denne uken.

Dette er riktignok noe mindre enn de 595.000 dollarene de var ventet å betale ut, etter å ha lagt bak seg et av de klart beste årene i bankens historie. Likevel er det nesten en halv gang bedre enn i fjor, da Goldman betalte ut 340.600 dollar til hver ansatt.

Obama ut mot bankene
USAs president, Barack Obama, mener de store bonusene og rekordresultatene er muliggjort ved at bankene opererer på samme måte som før krisen. Samme dag som Goldman annonserte bonusene la han frem en plan for å tvinge bankene til å ta mindre risiko.

- Selv om finanssystemet er mye mer solid i dag enn for et år siden, opererer det etter nøyaktig det samme regelverket som førte til at det nesten kollapset, sa Obama da han lanserte planen, torsdag.

Les mer: Vil svinebinde storbankene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.