*Nettavisen* Økonomi.

Slik endte julehandelen

Foto: LUKE MACGREGOR (Reuters)

Rekordsterk julehandel på nettet.

DIBS, Nordens ledende leverandør av betalingsløsninger til e-handel, offentliggjør i dag tallene for desemberhandelen på nettet. Tallene viser en sterk utvikling i Norden. I desember måned gikk antallet av e-handelstransaksjoner opp med 27 prosent, og verdien av alle transaksjonene er 18 prosent høyere enn i fjor.

- Julehandelen har generelt vært sterk på nettet i Norden. Antallet av transaksjoner økte med 27 prosent, og verdien av alle transaksjoner med 18 prosent. Netthandlerne i Norden velger altså i økende grad nettet for å dra nytte av en enklere julehandel, og et større utvalg av butikker, sier Henrik Begby Andersen i DIBS Norge i en melding.

Oppgjørelsen baserer seg på mer en 15.000 nordiske nettbutikkers betalinger som håndteres av DIBS. Forbrukerne setter især pris på å handle julegaver på nettet, fordi det er enklere: Man sparer tid, og kan sammenlikne varer og priser uavhengig av åpningstidene til de fysiske butikkene. Forbrukerne handler dermed på samme måte som de gjør ellers i løpet av året, og det er spesielt de litt mindre kjøpene som nå ses i statistikkene.

DIBS E-handelsindeks 2011 viser at både nettbutikker og netthandlere venter seg mye av e-handelen fremover. I Norden er de finske forbrukerne mest positive, der 89 prosent planlegger å opprettholde eller øke netthandelen det kommende året. I Norge, Danmark og Sverige er det tilsvarende tallet henholdsvis 79, 82 og 86 prosent.

De nordiske nettbutikkene deler forbrukernes optimisme. Om lag 72 prosent av undersøkelsens nordiske nettbutikker forventer å øke salget det kommende året. I Norge tror 80 prosent av butikkene på flere kroner i kassen. Det tilsvarende tallet for henholdsvis Danmark og Sverige er 63 og 72 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.