NA24.no

Slik er krisepakken til SAS

SAS offentliggjør kriseplanen om få minutter.
SAS offentliggjør kriseplanen om få minutter. Foto: Espen Solli / Oslo Lufthavn AS
Sist oppdatert:
Her er kriseplanen.

FRA PRESSEKONFERANSEN:

BAKGRUNN:
Det kriserammede flyselskapet SAS skal spare 3 milliarder svenske kroner i kostander, og selge eiendeler for ytterligere tre milliarder kroner, går det fram av kostnadsplanen til selskapet.

Gunnar Stavrum: Kniven på strupen i SAS

SAS skal også selge Widerøe.

Les også: - Jeg kjøper Widerøe sammen med de ansatte

Låner 3,5 milliarder
I tillegg skaffer selskapet 3,5 milliarder svenske kroner i ny kreditt. Gjelden er garantert «på like vilkår» av de fire største eierne, med de nordiske landene i spissen. Dermed garanterer Norge for nesten en halv milliard svenske kroner.

- Staten vil bidra til å sikre at SAS har nødvendig finansiell beredskap til å kunne gjennomføre planen. Det gjør vi i sammen med den svenske og danske staten og mange private aktører. Dette vil skje ved at vi deltar i en såkalt kredittfasilitet, et løfte om lån, på like vilkår med de andre partene. Dette skjer på markedsmessige betingelser og etter en forretningsmessig vurdering av hva som best ivaretar statens verdier i SAS, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Planen er vedtatt av et enstemmig styre, men styret skal møtes igjen neste søndag for å diskutere om planen er gjennomførbar. En er avhengig av blant annet velvilje fra fagforeningene for å få gjennom plan, som inkluderer følgende:

  • Minst 800 ansatte må gå.
  • De resterende ansatte skal ned 15 prosent i lønn.

Det settes av 1,5 milliarder svenske kroner i restruktureringskostnader.

- Dette er vårt «final call», hvis det fortsatt skal være et SAS. Vi har fått denne siste sjansen til å begynne forfra igjen og gjennomføre disse fundamentale forandringene. Jeg vet at vi krever mye av våre medarbeidere, men det finnes ingen annen vei. Jag håper at våre lojale og dedikerte medarbeidere har vilje til å kjempe for at SAS skal overleve og dermed sikre våre arbeidsplasser. Gjør vi det kan vi foreta langsiktige investeringer i nye fly, og videreutvikle vår virksomhet, slik at SAS også fremover kan spille en viktig rolle for mange millioner mennesker i Skandinavia, sier Rickard Gustafson, konsernsjef i SAS i en pressemelding.

Nye tariffavtaler
Planen har mange punkter for å bedre lønnsomheten:

  • Alle ansatte skal få nye tariffavtaler.
  • Selskapsledelsen skal sentraliseres.
  • Nye pensjonsavtaler.
  • Outsourcing av call sentere og bakkeservice.

Snakker med de ansatte
SAS-ledelsen presenterte sin spareplan for de ansatte og tillitsvalgte klokken 08.00. Deretter ble spareplanen lagt frem offentlig.

Spareplanen vil gi 1,5 milliarder svenske kroner i bedre resultat i år, og resten neste år.

Salgsplanen
I tillegg til å kutte kostander, vil SAS selge unna eiendeler:

  • Widerøe
  • Flyplasseiendommer
  • SAS Ground Handling
  • Flymotorer

Rundt en tredel av alle SAS' 15.000 ansatte jobber i Ground Handling.

Selskapet melder også at de aktivt vil vurdere å selge unna selve flyflåten.

Snudd til overskudd
Flyselskapet gikk med 371 millioner kroner i overskudd i perioden fra april til juni, etter et underskudd på nesten en milliard milliard svenske kroner første kvartal.

SAS-direktør Rickard Gustafson vil briefe pressen på en telefonkonferanse klokken 09.00.

Press på de ansatte
Planen er altså at styret møtes igjen om en uke, etter at de ansatte har fått si sitt om spareplanen.

- SAS har startet diskusjoner med sine relevante fagforeninger og vil sette i gang en bred kommunikasjonsplan mot de ansatte for å få deres støtte til nye tariffavtaler i løpet av svært kort tid, heter det i pressemeldingen.

Overskudd
Samtidig med spareplanen legger SAS frem resultatene for perioden januar til september 2012.

Omsetningen har økt fra 31,2 til 32,1 milliarder svenske kroner, og selskapet gikk såvidt i pluss med 25 millioner kroner i ordinært resultat.

Det betyr at underskuddet i årets fire første måneder er tatt inn igjen. I peridoen juli til september gikk SAS med et netto overskudd på 434 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere