NA24.no


Olav Thon har gigantplaner med Guneriuskvartalet, midt i Oslo sentrum
Olav Thon har gigantplaner med Guneriuskvartalet, midt i Oslo sentrum Foto: Estatenyheter.no/evenfoto.no

Slik er Thons gigantplaner i Oslo sentrum

Sist oppdatert:
Hotell, handel, parkering, 35 leiligheter og kanskje kino. Det skal fylle de over 100.000 kvadratmeterne som Olav Thon skal bygge i Guneriuskvartalet i Oslo.

«Forslagsstiller har analysert og vurdert behovet for ytterligere handelsarealer og for hotellrom og konferansefasiliteter i Oslo, og konklusjonen er at beleggsprosenten er høy og prisene kraftig stigende i Oslo sentrum. Det er ganske enkelt vanskelig å få tak i et hotellrom på en vanlig ukedag og prisen er høy», melder Estate Nyheter.

Det skriver White Arkitekter i planbeskrivelsen for Guneriuskvartalet på vegne av Olav Thon Eiendomsselskap ASA.

Slik ser bygget ut ovenfra.

Kvartalet er beliggende langs Ring 1 ved Oslo City og Postgirobygget.

Det består i dag av Guneriussenteret – et kjøpesenter og næringsbygg fra 1971 – i tillegg til eldre bebyggelse samt et P-hus delvis tilknyttet kjøpesenteret.

– Forslagsstillers solide erfaring i utvikling av hotell- og konferansefasiliteter danner grunnlag for analysene, som også viser at Oslo mister flere store konferanser og markedsandeler på grunn av manglende fasiliteter. Utviklingen tegner til å fortsette og behovet øke vil over de neste årene. Det store fokus på Nordens hovedsteder, samt en utbygging av kulturfasiliteter i Oslo sentrum, bidrar til forventingen om en massiv øking i turisme over de neste årene, påpeker White Arkitekter.

LES: Olav Thon kjøper enda et shoppingsenter i Sverige

Olav Thon Eiendomsselskap ønsker derfor å utvikle Guneriuskvartalet til primært hotell- og handelsformål.

I tillegg foreslår selskapet at det bygges 3.600 kvadratmeter bolig (ca. 35 enheter), samtidig som en innpassing av kino også vil bli vurdert.

Planområdet er på 15,7 mål, og ny bebyggelse utgjør ca. 75.000 kvadratmeter over terreng og 25.000 meter under terreng. I tillegg skal 4.600 kvadratmeter av eksisterende bebyggelse over terreng beholdes.

– Fortetting i den sentrumsnære del av Oslo gir god mening for en bærekraftig byutvikling. Det blir attraktivt å dra til sentrum med tog, buss og T-bane for å handle fremfor å benytte kjøpesentre i utkanten av byen der adkomst med bil er det mest vanlige, heter det i planbeskrivelsen.

LES: Olav Thon: - Den største ulykken i livet er å arve mye penger

Arkitektselskapet viser også til at når turister og forretningsreisende lander på Gardermoen, er en tur med flytoget det eneste som trengs for å bli bragt til hotellet sitt, nært severdigheter og konferansefasiliteter i byen. Et par minutters gange fra Oslo S, fremfor en tur med taxi tvers gjennom byen.

– Planforslaget med sin store variasjon av formål, gjøre dette til et attraktivt, funksjonelt og miljøvennlig sentrumskvartal som igjen vil tilrettelegge for en sosial og økonomisk velferd. Oslo er i kontinuerlig sterk vekst, og Oslo sentrums konkurransekraft styrkes ved å tilrettelegge for god utnyttelse av sentrale og tilgjengelige næringsarealer slik planforslaget gjør, mener White Arkitekter.

LES: Olav Thon deler ut millioner

Planområdet er på 15,7 mål, og ny bebyggelse utgjør ca. 75.000 kvadratmeter over terreng og 25.000 meter under terreng.

I tillegg skal 4.600 kvadratmeter av eksisterende bebyggelse over terreng beholdes.

Ifølge planbeskrivelsen er det forslagets gjennomgående premiss å tilpasse høydene i kvartalet til den omkringliggende by. I det sørlige hjørnet av kvartalet -Stenersgata/Lybekkergata – «trappes bygget opp i et slankt høyhus-motiv som møter Oslos skyline».

Dette hjørnet vender mot Oslo City og Oslo Spektrum. Her mener Olav Thon Eiendomsselskap og arkitektselskapet at bymiljøet tåler et løft med Oslo Plaza og Posthuset som nære naboer.

– Det er i tråd med Oslo kommunes høyhusstrategi å trappe opp til 30 etasjer som avslutning av Ring 1 på dette stedet. Forslaget viser et høyhusbygg med høyeste punkt 98,5 meter målt fra terreng i Stenersgata og er altså en del lavere enn de nevnte nabobygg, påpekes det i planbeskrivelsen.

Les flere saker på Estate Nyheter her.

Les også: Skulle de komme i regjering fra høsten av, vil Senterpartiet og Arbeiderpartiet fjerne frigrensen på 350 kroner så raskt som mulig:

Fikk du med deg denne populære vidoen?:

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere