Fredag kom ferske tall fra Eiendom Norge som viser at den skyhøye boligprisveksten i Norge tilsynelatende ingen ende har.

For førstegangskjøpere kan listen for å komme inn på boligmarkedet virke uoverkommelig. Som Nettavisen skrev mandag har boligprisene flere steder i Norge steget mer enn 90 prosent siden desember 2008.

I attraktive boligstrøk i landets største byer er prisene uoppnåelig for mange. For eksempel er kvadratmeterprisen for leiligheter i Oslo nå over 50.000 kroner i 11 av hovedstadens 15 bydeler. Det gir en snittpris på 2,5 millioner kroner for en leilighet på 50 kvadratmeter. Det betyr blant annet at kjøpere av nevnte leilighet må stille med minimum 375.000 kroner (15 prosent) i egenkapital.

Les: Økonom: – Umulig å bygge seg ut av boligkrisen

- Den galopperende boligprisveksten leder til at mange kaster seg inn i boligmarkedet med lite betenkningstid og kort tidshorisont, advarer privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

- Ikke kjøp bolig for å tjene penger

Han advarer mot fokus på å kjøpe bolig for å tjene penger, og tror at de som kjøper kjapt og med kort tidsperspektiv fort kan se egenkapitalen forsvinne i overilte boligkjøp. Reite tror særlig førstegangskjøpere kan bli blendet av gevinsten de ser andre har fått i boligmarkedet.

- Når rentene ikke kan falle stort lenger, og reallønnsøkningene blir nær null vil det etter hvert påvirke veksten i boligprisene, og den må flate ut. Rådet er derfor å kjøpe for å bo, og at du tenker langsiktig, sier privatøkonomen.

Les: Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Unngå slurv i forberedelsene

Har du tenkt å kjøpe bolig for livet betyr det mindre hvordan verdiutviklingen på boligen er, men for en typisk førstegangskjøper som ender opp med å selge boligen etter 3 til 5 år er det avgjørende at man forholder seg rasjonelt til boligkjøpet slik at sannsynligheten for å få videresolgt leiligheten til en god pris er maksimert.

I en undersøkelse utført blant 400 førstegangskjøpere oppgir bare én av syv førstegangskjøpere å ha sjekket pris ved tidligere omsetning av leiligheten de byr på. Én av fire har heller ikke sjekket pris ved omsetning av tilsvarende leiligheter tidligere.

Les: Derfor kan det lønne seg å bruke boliglånet til å kjøpe bil

- Hvis du ser på prisutvikling på leiligheten fra forrige salg, så vil du kunne avdekke om selger bare sminket leiligheten eller om det er gjort investeringer så den reelt sett er så mye mer verdt i forhold til tilsvarende leiligheter, sier Reite og minner om at kjøp av boliger den største økonomiske beslutningen i våre liv, men samtidig bruker mange av oss liten tid på forundersøkelser og innhenting av fakta før vi slår til.

Sjekk hva du kan få for pengene dine

Gå på visning på eiendommer med både høyere og lavere prisantydning enn du tror du har råd til. Gå på visninger i andre områder enn det du ønsker å bosette deg i, for å se hva du kan få i markedet.

Les: Hva solgte naboen boligen for? Ny tjeneste gjør det enkelt å sjekke

Innhent fakta

Kontakt banken din og be om rapporter på gjennomsnittspriser, omsetningstid og avvik fra prisantydning på boliger av samme type som du er på utkikk etter.

Alternativt kan du bruke tilgjengelig informasjon på bl.a. Finn.no, over hvilke prisutvikling det har vært i området, og søke på annonser i området du leter etter bolig.

Les: Rekordfå boliger til salgs i Oslo

- Kjøper du en leilighet med svært høy kvadratmeterpris i forhold til sammenlignbare leiligheter i området vil du kunne påregne lavere verdistigning ved et videresalg. De leilighetene som er oppusset til det maksimale vil med årene fremstå som mindre attraktiv og du ender opp med å betale for dette ved videresalg, sier Reite.

Spar i Boligsparing for ungdom (BSU)

BSU er et fortreffelig spareprodukt. Med BSU får du høyere årlig avkastning (inkl skattebesparelsen) enn hva boligprisene har vokst med hvert år, selv med galopperende priser.

Også forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, har noen tips til dem som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet:

Ikke følg flokken

En god strategi i et marked der alle går i flokk i en retning, er ofte å gjøre noe annet. Hvis det er sånn at «alle andre» ser ut til å ville bosette seg i en ett- eller toromsleilighet innenfor ring 2, bør du tenke annerledes.

- Hva med å se på leiligheter i en bydel hvor prisene ennå ikke har tatt helt av? Med andre ord, hvis målet er å komme inn på boligmarkedet kan du gjøre det lettere for deg selv ved å se utover. Dra på bysafari med buss og bane, sjekk ut steder du ikke har vært. Ofte er det finere der enn du innbiller deg. Selv er jeg oppvokst på Romsås og hadde en topp barndom i skogkanten, smiler Sandmæl.

Tenk to trekk framover

Hvis målet ditt er å bo sentralt, kan et ekstra steg gi deg høyere egenkapital på sikt.

I stedet for å leie dyrt sentralt, kan du både bo billigere og ta del i boligprisveksten ved å eie noe utenfor bykjernen.

- Utenfor bykjernen er inngangsbilletten mye billigere og du vil kunne bo rimelig mens prisene vokser, sier forbrukerøkonomen.

Ring en venn

Hvis det fremdeles føles økonomisk umulig, så kan en mulighet være å kjøpe med en god venn. Kvadratmeterprisene faller også med størrelsen på en bolig, og hvis du bare skal innestå for halvparten av lån og husleie så kan det plutselig virke litt lettere.

- Utfordringen med dette er å finne en person du kan stole på og leve med. Jo mer som blir skrevet ned og avtalt på forhånd, jo færre konflikter vil det trolig bli. Skriv gjerne en samboeravtale som utgangspunkt, her kan dere skrive ned eiendeler og hva som skal gjelde hvis noe skjer, sier Sandmæl. - Det er også viktig å tinglyse sin del av boligen. Hvis en skulle få betalingsproblemer kan ikke kreditor ta pant i hele huset.