Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du et rentefritt lån på 9.600 kroner fra staten - hvert år

Men det er en hake.

- En gavepakke fra myndighetene, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til Nettavisen.

Staten innførte fra 1. november den nye ordningen for individuell pensjonssparing (IPS). Målet med ordningen er å få flere til å spare til pensjon.

En av godbitene i den nye ordningen er muligheten til å få et rentefritt lån fra staten i form av ett års utsatt skatt på 9.600 kroner.

- Det er et rentefritt lån du kan bruke på hva du vil, alt fra å betale ned gjeld til å øke pensjonssparingen, sier Haug.

Det er imidlertid en hake. For å få den maksimale skattefordelen på 9 600 kroner, må du spare hele 40.000 kroner i IPS i året. Sparer du halvparten, så blir også skattefordelen halvparten så stor. Dette er penger du ikke kan ta ut før du blir pensjonist.

En fordel

IPS er av mange blitt kalt «BSU for pensjonsparere», og i likhet med BSU er IPS et statlig program som gir skattefordeler for de som sparer til et bestemt mål, i disse tilfellene pensjon og bolig.

Forskjellen er imidlertid at mens man i BSU kan få et permanent skattefradrag på opp til 5.000 kroner i året, må du «betale tilbake» skatteutsettelsen gjennom IPS i form av økt skatt når pengene tas ut.

Et rentefritt lån på 9.600 kroner er uansett ikke til å fnyse av. Bruker du lånet fra staten på pensjon, har du nesten en fjerdedel av det du trenger for å makse ut pensjonsparingene gjennom IPS for nok et år.

Les også: Eksperter advarer: - Vanskelig å bli pensjonist sammen

- Over tid kan dette bli veldig lønnsomt gjennom effekten av rentesrente, sier Haug.

Les også: Undersøkelse: Ni av ti vet ikke hva IPS er

Flere hundre tusen i skattefordel

Gjennom IPS får du dessuten fritak fra formuesskatt og pengene skal skattes som alminnelig inntekt. Det betyr i praksis lavere skatt enn ellers.

I løpet av tjue år med maks utnyttelse av IPS, kan du dermed få skattefordeler verdt 259.000 kroner gjennom programmet, ifølge en utregning fra Storebrand.

- Staten har innsett at for å få folk til å spare til pensjon, må de putte noen ekstra godbiter i potten for å få dedikert sparing til pensjon. Det har de gjort gjennom nye IPS, sier Haug.

Han påpeker dessuten at folk som har lyst til å utnytte fordelene ved ordningen til fulle, begynner å få dårlig tid.

- Nå er det desember, så det er smart at folk benytter seg av dette før året er omme, slik at de får med seg årets skattefordel, sier han.

Les også: Du kan tape millioner på å gå opp i lønn

Bør vurderes

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, medgir at de nye fordelene gjennom IPS er betydelig bedre enn den gamle utgavgen. Han er likevel noe mindre begeistret for ordningen enn Haug.

- Nye IPS er et pensjonsprodukt som ikke er så verst, men jeg mener pensjonselskapene har slått litt mye på stortromma når de har anbefalt det. Dette er ikke et produkt som absolutt alle trenger, sier Jensen til Nettavisen.

Han mener at skattefordelene som IPS gir, må veies opp mot ulempen med å ikke ha tilgang til pengene før du slutter i arbeidslivet.

- Hvis du dårlig selvdisiplin, så er det kanskje en god løsning, men de fleste av oss klarer å håndtere penger uten å gå amok, sier Jensen.

Han mener det kan være andre ting som kan være smartere å gjøre enn å spare til pensjon, selv med fordelene som IPS gir.

- Folk som har mye gjeld bør betale ned på den først, så de ikke er så sårbare. Det er smart å spare til pensjon, men spørsmålet er når du skal gjøre det, sier han.

Les også

TV 2-kolleger om Davy Wathne: - Det var sexprat og skittsnakk

Kommentarer til denne saken