NA24.no

Slik får du iPad billigst

Det var rolig på Humac i Oslo sentrum kl 10 i dag morges, dette var første kunde i butikken for å kjøpe iPad.
Det var rolig på Humac i Oslo sentrum kl 10 i dag morges, dette var første kunde i butikken for å kjøpe iPad. (Teknofil)
Sist oppdatert:
I dag får du endelig kjøpt norsk iPad. Her er det du trenger å vite.

[Teknofil]: Endelig er dagen her. Apple lanserer iPad i Norge. Det har lenge vært mulig å kjøpe nettbrettet gråimportert, men dette har vært stivt priset og uten norsk programvare. Nå kan du kjøpe nettbrettet fra 4090 kr.

Hva kan den tilby?
iPad finner sin plass mellom en smarttelefon og en bærbar maskin. Den er en enhet som fylle behovet for surfing og litt skriving når du sitter i sofaen i stua. For andre kan den fylle behovet for en ekstremt mobil liten enhet som du kan ta med deg over alt. I tillegg til det virtuelle tastaturet kan du også koble til et Bluetooth tastatur og kjøper du også Apples ”Office” -programmer, Pages, Numbers og Keynote har du et fullstendig lite kontor med deg.

I tillegg har den alle funksjonene som du kjenner fra iPhone, med unntak av telefondelen. Enkelte av modellene støtter 3G, men det er bare for datatrafikk, ikke samtaler.

Andre sentrale deler i en iPad er iBooks som gjør den til et lesebrett med direkte tilgang til bøker og selvfølgelig full integrering av iTunes for både musikk og video for å nevne noe. 

Ingen bøker og video
En av tingene som lenge har vært usikkert når det gjelder iPad er tilgangen til e-bøker og leie/kjøp av video gjennom iTunes. I forbindelse med lanseringen i dag fikk vi endelig slått fast at det fremdeles ikke vil være mulig å leie video for norske kunder, og det vil heller ikke bli tilgjengelig andre  bøker enn gratisbøkene i det såkalte Gutenberg-prosjektet.

Priser
Tirsdag morgen er det mulig å bestille iPad i flere nettbutikker, blant annet hos Humac og Eplehuset, samt i nettbutikkene til Elkjøp og Spaceworld. 

Det ser ikke ut til å være noe å spare på å handle på nett fremfor i butikk, og alle de store forhandlerne har lagt seg på samme prisnivå.

Dette er prisene til blant andre Eplehuset, Elkjøp og Lefdal:

Kun Wi-Fi
16 GB - 4090 kr
32GB - 4890 kr
64GB - 5690 kr

Wi-Fi og 3G
16GB - 4990 kr 
32GB - 5790 kr 
64GB - 6590 kr

Finn laveste pris på iPad i Teknofils prissøk

OBS: Noen nettbutikker selger fremdeles EU-modellen av iPad. Denne er både dyrere og mangler norsk bruksanvisning.

Abonnement

Kjøper du en iPad med 3G må du også ha et mobilabonnement til den.

Flere operatører har lansert egne abonnementer tilpasset iPad, deriblant Telenor og Netcom. Men nettbrettet er ikke operatørlåst og kan fritt brukes med et hvert abonnement. Du får heller ikke noe avslag i prisen fra Telenor og Netcom, ettersom abonnementene ikke har bindingstid.

Vi anbefaler derfor at du bruker tjenesten Ringepriser for å finne abonnementet som er rimeligst for deg.

 



 Konkurrentene

Det finnes ikke så mange konkurrenter til iPad ennå, men noen alternativer er det.

Samsung Galaxy Tab er en av de som har fått mye omtale og mye heder. Denne enheten baserer seg på Android i motsetning til Apples iOS. Der iPad har en 9,7 tommers skjerm er Galaxy Tab langt mindre og kan skilte med 7 tommer skjerm. Den begrensede størrelsen i forhold til iPad blir av mange regnet som en fordel. I Mobilen.nos test konkluderer man med at denne enheten er bedre enn Apples iPad.

Toshibas Folio 100 er en av de andre enhetene som er i konkurranse med iPad. Denne enheten er like stor som iPad med sin 10,1 tommers skjerm. Den har ikke fått så mye oppmerksomhet som Galaxy Tab selv om Folio også kjører Android som operativsystem. Folio har ikke GPS noe både iPad og Galaxy Tab har, og den er også ganske tung med sine 760 gram.

Prismessig ligger Galaxy Tab like under 7 000 kroner mens Toshiba Folio 100 ligger noe under 4 000 kroner. Legg merke til at prisene varierer på nettet og for Galaxy Tabs del kommer det også inn binding mot abonnement inn som en faktor.

Usikker på hvilket nettbrett du skal velge?
Duell mellom iPad, Tab og Folio
 

Hva med versjon 2?
iPad kommer til Norge hele syv måneder etter den ble lansert i USA. Apple pleier tradisjonelt å oppdatere produktene sine minst én gang i året. Det betyr at vi nok ikke er så langt unna en lansering av iPad 2. Og om vi skal ta erfaringene fra iPhone, vil man avstemme lanseringen slik at brettet blir tilgjengelig omtrent likt i USA og Norge.

Det finnes mange spekulasjoner om hvordan denne enheten egentlig kommer til å se ut. Sentralt står bedre skjermoppløsning. Dette vil samstemme med det man har gjort i iPhone 4. Kamera er også en av tingene man har savnet i iPad og som sannsynligvis vil se sin debut i iPad 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere