*Nettavisen* Økonomi.

Slik fikk Høyre-politikeren tidenes lønnshopp

I 2012 tjente byråds-rådgiver Peter Reinholdtsen 570.000 kroner. Nå ligger årslønnen hans på 706.880 kroner.

Politikerne i byrådet og ordførerens kontor koster skattebetalerne i Tromsø drøye 9,7 millioner kroner.

28.02.15 22:29

TROMSØ: Det viser oversikten over byrådsapparatets lønninger, som Nord24 har fått innsyn i.

De fleste av de 12 medlemmene i byrådet har mer eller mindre kun fått oppjustert lønningen sin i tråd med oppgjøret til de kommunalt ansatte i fagforeningen Akademikerne.

Men det er ett unntak: Peter Reinholdtsen (H). Den tidligere journalisten er politisk rådgiver for både den ferske finansbyråden Jonas Stein (V) og for byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).

Våren 2012 tjente Reinholdtsen 570.000 kroner, ifølge en Nordlys-artikkel. I dag har han 706.800 kroner i årslønn, viser oversikten Nord24 har fått tilgang til. Til sammenlikning står de tre resterende rådgiverne i byrådet med en årslønn på 583.900 kroner.

Mistet jobben to ganger

Reinholdtsen forklarer bakgrunnen for lønnshoppet med endringene i byrådet i januar i fjor, da daværende finansbyråd Line Fusdahl (H) gikk av for å bli fylkesrådsleder:

Når en byråd går av, mister nemlig vedkommendes politiske rådgiver jobben samtidig. Rådgiverne er nemlig ikke formelt ansatt av kommunen, men følger sin byråds funksjonstid.

Samtidig som Reinholdtsen ble fristilt etter Fusdahls overgang til fylkeskommunen, ønsket Fusdahl å ta den tidligere Bladet Tromsø-journalisten over til sin nye jobb.

- Øyvind Hilmarsen ønsket at jeg skulle forbli i byrådet som hans og finansbyrådens rådgiver. Jeg legger ikke skjul på at det oppsto en konkurransesituasjon, og forhandlet lønn ut i fra det, sier Reinholdtsen.

Ikke stillingsvern eller overtidsbetalt

Siden i januar i fjor har lønningsposen hans vært like stor, selv om Reinholdtsen befant seg i samme situasjon da Anne Berit Figenschau nærmest på dagen trakk seg som finansbyråd i januar.

- Jeg har ikke rørt lønna siden jeg ble ansatt hos Figenschau, og lønn var ikke et tema etter hennes avgang, sier Reinholdtsen.

Han mener at han ikke har en unormal lønn, arbeidsmengde, ansvar og sin utsatte posisjon tatt i betraktning.

Reinholdtsen sier at omtrent 50.000 av lønnsøkningen siden 2012 er resultat av gode lønnsoppgjør i offentlig sektor de siste årene, og at han gikk opp 70.000 kroner etter Fusdahl forlot byrådet.

- Som rådgiver i byrådet har jeg ikke stillingsvern, noe det faktum at jeg har mista jobben to ganger på halvannet år illustrerer. Samtidig har jeg vært med hele veien, og så er jeg noe eldre i arbeidslivet enn mine dyktige kolleger, sier han.

I tillegg er byrådets politiske rådgivere unntatt arbeidsmiljøloven, hvilket betyr at de ikke får betalt for overtid.

- Må matche på lønn

At sentrale støttepersoner til de mest fremtredende politikerne plutselig står mellom to jobbtilbud er ikke uvanlig.

I fjor skrev Nordlys at Tor Arne Morskogen (H) fikk en lønn på 680.000 kroner da han forlot rådgiverstillingen hos byrådet i Tromsø til fordel for fylkesrådet i Troms – den samme stillingen som Reinholdtsen endte opp med å takke nei til.

Det var en oppgang fra de 614.800 kronene som Morskogen sto oppført med da han forlot byrådet. Det var også 230.000 kroner mer enn sin forgjenger i fylkesrådet, Ap-politikeren Trond Agnar Eilifsen, ble avlønnet.

- Lønnsnivået til rådgiverne i Tromsø kommune er et helt annet enn det som vi tidligere har hatt i fylkesrådet. Vi må matche på lønn, sånn fungerer det i denne verdenen. Og kompetansen Morskogen har mener jeg er verdt det, sa Line Fusdahl den gang.

Hilmarsen på topp

Men selv lønna til rådgiver Reinholdtsen blekner i forhold til byrådene i Tromsø.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen troner på topp med 964.200 kroner, tett fulgt av helse- og omsorgsbyråd Kristoffer Kansetrøm (Frp, nestleder i byrådet) med 916.000.

De fire siste byrådene tjener alle det samme: 867.000 kroner i året i fastlønn.

Tor Egil Sandnes, Frp-representant i kommunestyret, rettet en advarende pekefinger mot lønningene under Tromsø Frps årsmøte for to uker siden.

- Folk i byrådet må ikke bli for glad i lønna si, sa han.

Til Nord24 forklarer Sandnes at han ikke har noe i mot størrelsen på lønningene, men at han frykter hva lønnen kan gjøre med partikameratene som mottar dem.

- Jeg tror det er en generell redsel for jobben og lønna hos folk, og at dette er noe som kan hemme det politiske arbeidet og det politiske motet, sier han.

Sandnes sikter til at Fremskrittspartiet aldri har sittet ved maktens bord i Tromsø, og at det er uvant for partiet at dets medlemmer hever gode lønninger av skattebetalerne i byen. Med to byråder, to rådgivere og varaordføreren fem Frp-ere som har Tromsø-politikken som levebrød.

- Jeg er redd for at det kan bli vanskelig å holde på partilinja og det programmet vi har gått til valg på, dersom de er redd for å mista lønna si, sier han.

Frykter for partilinja

Sandnes understreker at han ikke vil peke på konkrete personer, men vil gi ett råd til sine partifeller i byrådet og til lokallaget i Tromsø generelt:

- Ikke bli for glad i lønna. Pass på hva dere gjør, og ikke la hensyn til egen jobb og lønn påvirke gjennomføringsviljen for får politikk.

Byråd Kristoffer Kanestrøm mener imidlertid at Sandnes bommer.

- Det Sandnes insinuerer tyder på at han ikke har tillitt til oss. Det er synd, men det får han bare mene. Jeg forholder meg til at partiet nettopp har gitt meg fornyet tillitt, i likhet med vår varaordfører Anni Skogmann og byråd Britt Hege Alvarstein, sier Kanestrøm, som legger til at han aldri ha engasjert seg i politikken for pengenes skyld.

- Man går inn i en jobb i byrådet fordi man har lyst til å drive politikk og endre samfunnet, ikke på grunn av lønna. Hadde jeg kun brydd meg om pengene så ville jeg ikke orket dette, sier Kanestrøm.

Han mener at lønnsnivået for byrådene og deres rådgivere er både rett og rimelig.

- I forhold til arbeidsmengde og ansvar, så er ikke lønnsnivået urimelig. Det er noe som kommunestyret har fastsatt, og som jeg formidler meg til, sier Kanestrøm, som mener det er vanskelig å tallfeste hvor mye byrådsmedlemmene jobber i en gjennomsnittlig uke.

- Det eneste jeg vet er at folk jobber mye. Man er mentalt alltid på jobb, sier Kanestrøm.

Varaordfører Anni Skogmann (Frp) har en årslønn på 872.400 kroner, men får kun utbetalt en halv årslønn for sin halve stilling på Rådhuset. Selv sier hun at de fleste i byrådet jobber mer enn stillingsbrøken skulle tilsi.

- Sist jeg sjekket hadde jeg jobbet tilsvarende en stilling på 127 prosent, selv om jeg får betalt for 50 prosent. Det jobbes mye her på Rådhuset, og ofte er det lyst på kontorene til langt utover kveldene, sier Skogmann.

Det har ikke lyktes Nord24 å komme i kontakt med Øyvind Hilmarsen i forbindelse med denne artikkelen.

Les flere saker fra Nord24 her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag