NA24.no

(Faksimile Arkivverket)

Slik flådde Stortinget slekten din

Sist oppdatert:
Under Norges største finanskrise flesket Stortinget til med en saftig skatt. Sjekk hvordan familien din ble rammet.

Norge er forskånet fra finanskrisen som herjer Europa. Men for cirka 200 år siden opplevde Norge historiens hittil verste finanskrise.

Løsningen var å innføre en tvungen sølvskatt som alle med formue måtte betale i forbindelse med etableringen av Norges Bank.

Krig skapte hyperinflasjon
Danmark hadde tvunget Norge med i krig - på Napoleons side. Det første til at Englands mektige flåte blokkerte alle norske havner.

- Inflasjonen skjøt i været, opp til 150 prosent i 1812, og de dansk-norske pengesedlene ble stadig mindre verdt samtidig som prisen på varer gikk opp, takket være den britiske blokaden. Sedlene ble i 1813 nedskrevet med 90 prosent, sier direktør i Norges Bank Øyvind Eitrheim til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Saftig formueskatt åtte betales med sølv eller gull
Norge erklærte seg i 1814 uavhengig av Danmark, fikk egen grunnlov og valgte ny konge før vi ufrivillig havnet i union med Sverige. Norske statsfinanser var i en elendig forfatning etter krigen og noe måtte gjøres for å bygge opp tilliten til det norske pengevesenet.

- I 1816 vedtok stortinget at Norges Bank skulle etableres med et grunnfond på minst to millioner speciedaler. Da det viste seg umulig å reise kapitalen frivillig ble grunnfondet etablert med tvungne innskudd gjennom en engangsskatt på formue - den såkalte Sølvskatten, sier Eitrheim.

Skatten kunne opprinnelig betales bare i sølv og gull (mynter eller gjenstander), men det ble i perioder også tillatt å betale innskuddene med gamle pengesedler.

Protestene var høylydte men skatten må betegnes som en suksess og muliggjorde etableringen av Norges Bank.

Sjekk hvem som betalte hva
Nå er sølvskattprotokollene digitalisert, og fra 4. juni er det mulig å kartlegge hva nordmenn betalte i pålagt sølvskatt i årene 1817-26.

Sølvskattprotokollene har lenge ligget trygt forvart i kjelleren til Norges Bank. I samarbeid med Riksarkivet er protokollene nå blitt digitalisert, og er dermed tilgjengelig for allmennheten. Dermed kan hver enkelt gå inn og se hva slekten betalte i tvungen sølvskatt i årene 1817-1826.

Sjekken gjør du her.

- Sølvskattprotokollene er en svært viktig kilde til norsk bankhistorie, og det er derfor verdifullt å gjøre dem tilgjengelig på nett, sier Jan F. Qvigstad, visesentralbanksjef.

Lanseringen av protokollene er et samarbeid mellom Riksarkivet og Norges Bank i forbindelse med forberedelser til Norges Banks 200-årsjubileum i 2016.

- Vi er svært glade for samarbeidet med Norges Bank. Tilgjengeliggjøringen av protokollene gjør at alle interesserte nå kan sitte hjemme i sin egen stue og se skattelistene for Sølvskatten, sier riksarkivar Ivar Fonnes.

Sølvskattprotokollene er søkbare via Digitalarkivet og Tidslinjer fra 1816 på Norges Banks hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere