Onsdag morgen slapp Apple nyheten om at Apple Pay lanserer i Norge i dag, nær fire år etter at tjenesten for første gang ble avduket. Dermed er det virkelige rotteracet mellom norske og utenlandske aktører i gang.
Tidligere har Mobile Pay floppet voldsomt med mobilbetaling, og Vipps ser heller ikke ut til å ha løst floken.
Tjenesten krever at banken du er kunde hos har avtale med Apple, og foreløpig ekskluderer det giganter som DNB, Sparebank 1 og Eika, mens Apple har fått med seg Sbanken, Nordea og Santander.
Les også: Norske bankkunder får tilgang til Apples betalingstjeneste
Både på nett og i butikk
Apple Pay er kanskje mest kjent for sin betalingsmulighet i fysiske butikker, men Apple understreker overfor Nettavisen at tjenesten minst like mye handler om om betaling på nett.
Tjenesten går inn som en direkte konkurrent til Vipps og Mastercards Masterpass som en betalingsløsning som skal gjøre det betydelig enklere å handle på mobilen. Om du har en Apple Pay-løsning på mobilen, og nettbutikken støtter det, kan du enkelt bare trykke på Apple Pay-ikonet i butikken - og i løpet av to klikk sørger Apple Pay for at både betalings- og leveringsinformasjon overføres til butikken.
At Elkjøp er en lanseringsparter, som også har vært lanseringspartner med Vipps, viser med tydelighet at dette ikke er en løsning som binder nettbutikkene til det ene eller andre.
Eneste reelle løsning for Apple-produkter
Der hvor tjenesten derimot har et solid overtak på konkurrentene, er i de fysiske butikkene. Mobile Pay har som nevnt tidligere floppet med sin ikke-spesielt-brukervennlige løsning med egne lesere i butikken.
Med Apple Pay benyttes derimot den nye kontaktløse infrastrukturen som nå er i ferd med å rulles ut i stort monn norske butikker, og som allerede lar deg betale med kontaktløse kredittkort. Ifølge Apple støttes Apple Pay i alle butikker som har valgt å aktivere kontaktløs betaling.
Det store konkurransefortrinnet til Apple er at de aktivt har valgt å holde konkurrentene borte fra den kontaktløse funksjonaliteten (NFC) i iPhone uten å åpne en app, noe som har gjort løsningene tungvinne.
Med Apples løsning er det helt knirkefritt med Apple Watch og iPhone 7/8 - mens det er nesten knirkefritt med iPhone X: Kort fortalt handler det om å legge enheten bortil betalingsterminalen, noe som automatisk vekker betalingsfunksjonen og identifisere seg på mobilen.
Med iPhone 7/8 bruker holder du bare på fingeravtrykkleseren, mens med iPhone X er du avhengig av de ekstra sekundene det tar å vippe opp telefonen og få ansiktsgjenkjenningen til å akseptere at det er deg.
Du kan se hvordan det fungerer i toppen av saken.
Med Apple Watch er du allerede autentisert, og du må bare dobbeltrykke på den store knappen før du legger hånda borti.
Den store utfordringen
Mobilbetaling har slitt med å få gjennomslag i vestlige land der bruken av kort i butikk allerede er vanlig - ganske enkelt fordi det å bruke et kredittkort ikke er spesielt vanskelig - eller enklere. På toppen av det hele har antall brukersteder for mobilbetaling vært mindre.
Det har ganske enkelt ikke vært noen gode argumenter for å ta ibruk mobilbetaling, og spørsmålet er om Apple kommer seg unna denne problemstillingen.
Med Apple Pay senkes utvilsomt terskelen for bruk, men utfordringene som står igjen er likevel følgende:
- Rundt 70 prosent av kortterminaler aksepterer ikke kontaktløs betaling, dermed kan du fortsatt ikke legge fra deg lommeboka hjemme
- Apple nekter å snakke om kostnadene for Apple Pay - utover at det er gratis for forbrukerne. Faktum er at betalingene går gjennom kredittkortdelen i kortet - enten MasterCard eller Visa. Kostnaden for en kredittkorttransaksjon er vesentlig høyere enn for bruk av BankAccept-delen av bankkortet. Denne kostnaden er det butikken som må betale, og de har dermed ikke noen stort incentiv til å åpne for kontaktløs betaling.