NA24.no

Nye boliger selger bedre enn på lenge på Østlandet. Også ellers i landet går salget godt, med unntak av i sør og enkelte steder i vest. Denne boligblokken ligger i Pilestredet Park i Oslo.
Nye boliger selger bedre enn på lenge på Østlandet. Også ellers i landet går salget godt, med unntak av i sør og enkelte steder i vest. Denne boligblokken ligger i Pilestredet Park i Oslo. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Slik går salget av nye boliger

Sist oppdatert:
Oppgang i store deler av landet.

Salget av nye boliger har tradisjonelt gått tregere enn boliger på bruktmarkedet i Norge. Det skyldes i stor grad en vesentlig høyere kvadratmeterpris. Selv om det fortsatt er færre som kjøper nytt, ser bransjen nå en positiv trend.

Onsdag fremla Samfunnsøkonomisk analyse lovende nye tall for salget av nye boliger. 

- Det har jo vært en bølgedal, særlig gjennom i fjor høst. Men så flatet det ut på nyåret, og i april så vi tegn til oppgang i statistikken, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad til Nettavisen.

- Nå i juni ser vi en ytterligere oppgang, forteller han.

God økning i øst

I den mest folkerike landsdelen går salget av nyboliger godt. Det er riktignok solgt 10 prosent færre boliger på Østlandet enn på samme tid i fjor, men økningen fra forrige tomåneders periode i år er på over 50 prosent. Det er mer enn hva som er normalt på denne tiden av året.

- Det er store regionale forskjeller, men oppganger er først og fremst på Østlandet, sier sjeføkonomen. 

I fjor høst gikk salget på Østlandet kraftig ned. Den nedgangen er nå nesten hentet inn, skriver samfunnsøkonomene i rapporten ECON Nye boliger.


Dårlig, men bedre i sør

Når vi beveger oss sørover finner vi landsdelen med lavest salg av nye boliger. Kun 11 prosent av boligene som har vært til salg har blitt solgt de siste to månedene. 

- Oppgangen vi ser i salget lar vente på seg i sør, samt i enkelte områder i vest, forteller Bjørnstad.

Samtidig er det noe å glede seg over i sør. Det er solgt hele 70 prosent flere boliger enn i forrige tomånedersperiode. Tilsammen er det solgt 134 nye boliger på Sørlandet denne tomånedersperioden.


Variabelt i vest

Som Bjørnstad var inne på, er det områder i vest som ikke gjør det så godt.  Oljebyen Stavanger gjør det svært dårlig, og har dessuten hatt en vesentlig lavere kvadratmeterpris enn mange andre steder på Vestlandet. 

- Det skyldes nok at markedet er veldig mettet her. Dessuten er prisene svært høye. Det gjør at mange ser seg om eller utsetter å kjøpe.

- Nå er det jo også en del usikkerhet knyttet til oljeøkonomien, og da rammes Stavanger mer, mener økonomen.

Tilsammen ble det solgt 512 nye boliger i landsdelen. Det er vel 10 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men nesten 30 prosent færre enn i fjor.


Forskjellig i nord

Utviklingen i Nord-Norge skiller seg fra resten av landet. Dette er den eneste landsdelen der det har blitt solgt færre boliger i denne tomånedersperioden enn i den forrige. Likevel går salget av nye boliger langt fra dårlig i denne landsdelen.

- Der har det gått relativt godt hele tiden. Man har ikke opplevd den samme nedgangen som ellers i landet.

De siste to månedene er det solgt 103 nye boliger. Tromsø er byen der det selges mest nytt. Her ble 24 prosent av alle de nye boligene på markedet solgt. I resten av landsdelen var tallet knapt 20 prosent. Selv om det på ingen måte er rekordtall, er det ingen grunn til bekymring.

- Mens man på Østlandet så en dramatisk nedgang, holdt salget i nord seg jevnt oppe. Derfor har det ikke vært noen stor økning, men nyboligsalget er absolutt godt i Nord-Norge,  sier Bjørnstad.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere