*Nettavisen* Økonomi.

Slik gikk de «på ræven»

To finnmarkinger skal redde Re/max fra å havarere i Norge.

05.02.08 12:29

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Re/max, en av verdens største omsettere av eiendommer, kom med brask og bram inn i Norge og skulle erobre det hjemlige boligmarkedet i 2001.

NA24 - din næringslivsavis

Slik gikk det ikke.

Ved nyttår kastet kontoret i Bergen inn kortene - og de er ikke alene:

Re/max, som i glansdagene hadde rundt 25 kontorer, er nå redusert til fattige seks.

- Folk går på ræven om de heter Re/max eller ikke, sier Knut Ottem, nåværende eier av Re/max-rettighetene i Norge .

Han legger likevel ikke skjul på at Re/max har utviklet seg til å bli en skadeskutt kjede. På nettsiden deres er det et norgeskart som viser 14 operative kontorer.

- Det er et av problemene vi har hatt. Det er ingen som kontinuerlig oppdaterer nettsiden, forklarer han.

-Radikal opprydning
Ottem og kompanjong Willy Einar Hågensen, begge finnmarkinger, overtok kriserammede Re/Max i september i fjor, og flyttet businessen til Alta. Ifølge Ottem har Re/max gått igjennom et halvt år med «radikal opprydning».

- Hva gikk galt?

- Det har vært en del gale ting som har skjedd internt. Det som ligger i bunn er at det ikke har vært tilstrekkelig økonomi. Vi startet på null, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som eksempel på ting som har gått galt, viser han til dokumentaren som ble sendt på TV 2 i januar i fjor, som tok for seg storsatsingen Re/max Innovation. Fra sitt eksklusive «power tower» på Solli Plass skulle «akrobatene» Erlend Wiik og Petter Johnsson skape det største meglerkontoret Norge hadde sett. På et halvt år skulle 100 mann læres opp til å bli supermeglere og kuppe det attraktive vestkantmarkedet. Men sagaen fikk en helt annen slutt.

- Skrekk-eksempel
Likviditeten sprakk etter et par måneder, og daværende Remax-eier Tore E. Svenning sa opp franchiseavtalen med selskapet. Tilbake sto det enorme kontoret ribbet for folk, og meglerne var enda fattigere enn da de begynte.

- Det opplegget på Solli Plass er et skrekk og gru-eksempel på hvordan man ikke skal gjøre det, sier Ottem.

I Re/max, som er oppbygd av selvstendige kontorer, må nemlig hver av meglerne betale for kontorpulten sin for å drifte selskapet. Som plaster på såret får meglerne beholde vesentlig mer av provisjonen enn man gjør i andre meglerkjeder. Flere av «supermeglerne» på Solli hadde tatt opp lån for å betale sin egen «lønn» - og ble sittende igjen med skjegget i postkassen da det var kroken på døren.

Datadyktige meglere
- Det er en medvirkende grunn til at det har gått på ræven for mange, sier Ottem om denne meglermodellen.

Han sier de nå arbeider med å styre kontorene i retning mer normale vilkår for meglerne, eller i det minste gi dem valgfriheten. Han mener også at veien å gå for Re/max-kjedens oppstandelse, er å satse på faglig kompetanse. De vil derfor vil rette øynene mot advokater og utdannede eiendomsmeglere.

På nettsidene har de imidlertid følgende kvalifikasjonskrav når de søker etter nye meglere:

* Like å omgås mennesker

* Datadyktighet

* Like å arbeide selvstendig

- Går på ræven
- Hvordan vil det gå med Re/max fremover?

- Fordelen er i hvert fall den at det bare kan gå en vei, humrer finnmarkingen, og legger til:

- Selv om vi har ambisjoner så er vi ydmyke til at det har skjedd mye rart i markedet. Nå må det roe seg ned litt, etter mange år med overoppheting.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag