NA24.no

(Norges Bank)

Slik gjemmer de pengene nå

Sist oppdatert:
Usikre skatteparadiser har fått folk til hamstre gullbarrer.

Flere europeiske regjeringer har drevet klappjakt på penger som er antatt gjemt i skatteparadiser. Dette tvinger de lyssky pengene til å finne nye måter å gjemme seg på.

Gullbarrer kan stå ovenfor en ny renessanse som gjemmested for lyssky penger etter at de tradisjonelle skatteparadisene gitt opp og inngått utvekslingsavtaler med myndighetene.

- Gull har ikke noe registreringsnummer. Derfor er det meget mulig at noen erstatter sine utenlandske konti med gull og gjemmer det i en bankboks, sier Kai Lindhberg underdirektør i Lån & Spar Bank, til borsen.dk.

Milliarder bare i Danmark
Omfanget er selvfølgelig uvisst men Lindhberg er ikke i tvil om at gull allerede er i bruk som en måte å unndra midler fra beskatning.

1.600 milliarder eller litt over halvparten av det norske oljefondet har de siste fem årene blitt overført fra Danmark til de 55 landene som er betegnet som skatteparadiser.

- Vi vet at store summer er tatt ut av Danmark. Av disse midlene er det mulig at noe er gjemt i gull. og det kan ha vært en faktor i at gullprisen har blitt så høy, sier Lindhberg.

Lett å gjemme
Dansk ekspert i person økonomi Bo Sponholtz i PriceWaterHouseCoopers sier at folk spekulerer i risikoen for å bli oppdaget.

- Med gull er det mindre sannsynlighet for å bli oppdaget enn ved andre verdioppbevaringer. Gull tar ikke mye plass i en bankboks og er derfor lett å gjemme.

I løpet av det siste årene har gullprisen steget i været.

Prisstigningen på gull sammenliknet med andre aktiva er med å forsterke gullets posisjon som en åpenbar måte å unngå beskatning av midler, mener Sponholtz.

- Med gull bør investor være sikker på at du kjøper riktig karat og ikke handler med svindlere. Jeg tror at mange velger å opbevare kontanter, sier han.

Les flere saker på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere