*Nettavisen* Økonomi.

Slik gjør du om ferie- og skattepengene til millionbeløp

MILLIONGEVINST: Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand og Sparebanken Sør deler oppfatningen av hva du bør gjøre med skatte- og feriepengene. Foto: Bo Mathisen (Storebrand.)

Svært mange nordmenn får 60.000 kroner på konto i juni - de smarte bruker litt av dem til å sikre seg millionbeløp senere i livet.

Feriepenger er snart på vei inn, eller har landet, på konto. Omtrent samtidig får litt over halvparten av oss skattepenger tilbakeført fra staten.

Les mer her: Du får over 61.000 kroner inn på konto

Det er mange meninger om hva du skal og bør bruke feriepengene på. Det er klart man skal kose seg i ferien, men pengene flyr fort i ferieukene.

- Mange synes det er vanskelig å spare. Mye av grunnen til det er at man venter til slutten av måneden, eventuelt ferien, og ser om det er noe igjen. Når alle regninger og ferieutgifter er betalt, virker lønnskontoen ofte tom, noe som gjør det mindre attraktivt å spare. Det er med andre ord du skal sette av noe til sparing, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til Nettavisen.

- Ikke utsett tanken om sparing enda et år. Tiden jobber for deg så fort du er i gang med sparingen. Har du litt ekstra å sette av til sparing akkurat nå, og så fortsetter å spare et lite beløp hver måned, gjør rentes rente-effekten en vidunderlig jobb, sier hun.

20 år = 1,8 millioner kroner

Regnestykket er som følger: Sett av 1.000 kroner månedlig hvert år i ti år fra du er 20 til 30 år gammel. De totalt 12.000 kronene årlig settes i et aksjefond.

- Når du tar ut pengene ved fylte 65 år, mottar du nesten to millioner kroner - nærmere bestemt 1.836.000 kroner før skatt, med en gjennomsittlig årlig avkastning på sju prosent - noe som er i tråd med finansnæringens standardtall, sier Picard.

Sjekk hvor mye din egen sparing blir verdt om noen år gjennom sparing i aksjefond med Askjefondssparekalkulatoren (Kilde: smartepenger.no)

Hennes råd er alltid å spare idet penger kommer inn på konto.

- Ingen angrer på sparing
- Jeg har aldri møtt noen som har angret på at de har spart. Men for å klare det, må du bestemme deg. Mitt motivasjonstips er å forestille deg hvilke behov og ønsker du har for fremtiden, og hva du er villig til å ofre i dag for å få noe annet eller bedre senere, sier Picard.

Hennes fremst anbefaling er å ha et fast trekk til sparing fra lønnskontoen din. I måneder der du får ekstra mye, som for eksempel ved utbetaling av feriepenger, kan du klare å sette av litt ekstra.

- Overfør noe av pengene til sparing og «glem dem» i ferien. Så kan du lage et feriebudsjett basert på det du har igjen.

De beste rådene
Picard mener du bør prioritere å bruke ferie- og skattepengene på følgende måte:

Har du ikke noe buffer på sparekonto, bør du starte der, men hvis du sparer med lengre horisont enn 3-5 år, bør du velge fondssparing for å sikre kjøpekraft

Har du kredittkortgjeld eller forbrukslån, betaler du ned denne først. Det er ikke noe poeng i å spare hvis du betaler på lån med renter på 20-tallet.

Hun støttes i stor grad av Hans Jacob Brekke i Sparebanken Sør:

- Saldoen i juni blir en god del høyere enn normalt for de flest. Og med det bør det også følge noen vurderinger om hvordan disse ekstrakronene skal brukes, sier Brekke og legger til:

- Én ting som er sikkert, er at hvis du ikke har et bevisst forhold til hva ekstrakronene skal brukes til, så forsvinner de likevel. Men kanskje da på mindre fornuftige «investeringer».

Hun understreker betydningen av å ha et bevisst valg i forhold til fordelingen av kronene.

Sparebanken Sørs tips til smart bruk av ferie- og skattepenger:

• Budsjett. Sett opp en enkel skisse over hvordan du vil bruke pengene. Da har du gjort deg noen konkrete tanker om hva du vil prioritere, og det blir lettere å holde seg til planen.

• Betaling av regninger. Har du ubetalte regninger liggende, bør du selvsagt betale disse.

• Betaling av dyr gjeld. Har du kredittkort-gjeld eller forbrukslån med høye renter, er ekstrakronene på forsommeren en god anledning til kutte ned på dette. Det vi gi deg merkbart bedre økonomi fremover.

• Sparing. Hvis du ikke vet hva du skal bruke ferie- eller skattepenger til er sparing en mye bedre løsning, enn å la pengene bli stående på brukskontoen. Kanskje er dette en god anledning til å starte en SmartSpar-avtale? Du kan få gode råd fra våre rådgivere om hva som er din hensiktsmessige spareform.

• Investeringer. Mange nordmenn bruker feriepenger på oppussing, innkjøp av dyre hvitevarer og lignende. Dette er gjerne utgiftsposter som vil komme før eller siden, og da kan det være lurt å bruke penger på dette mens du har mer å rutte med.

• Gode opplevelser. Dette er også et viktig punkt. Fordi overskudd måles ikke bare i kroner og øre. Det er lurt å investere i reiser og opplevelser, som gir livsglede og minner. Men tenk også fremover. Velger du mer sparing og billigere ferie i år, har du kanskje råd til drømmeferien neste år eller året etter det.

Så mye skal du ha i feriepengerDu får 61.000 kroner inn på konto

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.