NA24.no

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Slik har bankene melket rentefesten

Sist oppdatert:
Fornøyd med rentekuttene? Det kunne vært langt bedre.

Onsdag klokken 14.00 kommer Norges Bank etter alt å dømme til å offentliggjøre at styringsrenten senkes på nytt.

NA24 - din næringslivsavis

De fleste forventer et rentekutt til 1,5 prosent fra dagens nivå på 2 prosent. Dermed vil sentralbanksjef Svein Gjedrem ha barbert renten fra 5,75 til 1,5 prosent på litt over et halvt år.

FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

Rentekuttene har hjulpet godt på økonomien til alle med lån i Norge, men en graf Gunnar J. Torgersen i Holbergfondene har laget, viser at renteforskjellene mellom utlånsrenten og pengemarkedsrenten/styringsrenten har økt kraftig det siste halve året. .

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dyrere for bankene
Sommeren 2007 var forskjellen mellom Norges Banks styringsrente og et gjennomsnitt av beste nominelle boliglånsrente fra de 20 største bankene nær en halv prosentpoeng. Nå ligger forskjellen på opp mot 2 prosentpoeng.

Mye av grunnen til dette skyldes at det har blitt dyrere for bankene å finansiere sine egne innlån.

Nibor, tremåneders pengemarkedsrente, brukes som grunnlag for å beregne hvor mye det koster å låne penger i bedriftsmarkedet. Denne renten har det siste halve året gått fra å være ganske nær Norges Banks styringsrente til å ligge langt over.

Tirsdag var Nibor 2,63 prosent - altså et påslag på 0,63 prosent i forhold til styringsrenten. Nibor har imidlertid falt så lavt på forventninger om rentekutt. I det siste har påslaget på styringsrenten ligget på omtrent ett prosentpoeng.

FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

Øker inntektene
Men bankene benytter også anledningen til å øke renteinntektene sine. Som grafen viser har imidlertid pengemarkedsrentene falt langt mer enn bankrentene fra fjor høst, og gapet mellom disse to, viser tydelig at boliglånsrentene kunne vært lavere.

4. februar kuttet Norges Bank renten med 0,5 prosentpoeng. De påfølgende dagene var pengemarkedsrenten, som mange banker har sagt de følger nøye med på, i området 3,70 prosent. Etter dette har Norges Bank kuttet renten en gang, med 0,5 prosentpoeng, de fleste bankene har kuttet omtrent det samme mens pengemarkedsrenten altså har falt nærmere 1,1 prosentpoeng.

Statistikk Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i slutten av februar viste at bankene i fjerde kvartal i fjor hadde den høyeste utlånsmarginen, altså forskjellen mellom sin egen utlånsrente og pengemarkedsrenten, på 15 år. Grafen fra Holbergfondene viser at de gode tidene ser ut til å fortsette inn i 2009.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere