*Nettavisen* Økonomi.

Slik har Mohn-eventyret vært

Trond Mohn, styreleder i Frank Mohn AS, selger bedriften til Alfa Laval for 13 milliarder kroner. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)

Tragedie startet pumpeeventyret.

07.04.14 12:08

(BA.no): Da en av Frank Mohns ansatte fortalte at han hadde mistet faren og broren under oljelossing, anså Frank Mohn det som en livsoppgave å lage pumper som kunne forhindre lignende ulykker.


VERDENSOMSPENNENDE

Frank Mohn (1916-2002) gikk ut av Bergen Handelsgymnasium i 1934. Som 22-åring startet han i 1938 familieselskapet Fran Mohn. De begynte beskjedent med import av dieselmotorer og produksjon av reservedeler, samt kontormøbler av stål. Etter andre verdenskrig startet det store industrieventyret med skipspumper og oljevernutstyr.

Allerede som niåring skal Frank Mohn ha vist forretningsinstinkt. Da fikk han en støpeform for tinnsoldater og startet storproduksjon. Han tok ti øre per tinnsoldat og salget gikk strykende.

Frank Mohns selskap har i dag datterselskaper på tre kontinenter. Selskapet har vokst til å bli et verdensomspennende konsern som nå altså er solgt til Sverige, og Alfa Laval.

Framo produserer hovedsakelig rør og pumpesystemer for rederier og oljeindustrien, men også utstyr for oljevern og brannslukking. Det meste av produksjonen foregår på Fusa og Flatøy, mens hovedkontoret ligger i Heldal i Fana.

Firmaet er med årene blitt verdens største fabrikk for pumper til skip og Frank Mohn har tatt mer enn 50 patenter på hydrauliske pumper for ski, flere av patentene er prisbelønte.

INNTEKTSTOPPEN

Framo har vært drevet at Franks sønn, Trond Mohn siden 1986, og sysselsetter 1500 ansatte i ni land.

Rederier er konsernets største kunder, og mer enn 90 prosent av produktene eksporteres.

Virksomheten vokste etter hvert ut av de opprinnelige fabrikklokalene i Verftsgaten 2b og ble 1961–69 gradvis flyttet til Heldal. Fra 1969 ble Framo et aksjeselskap. Avdelingen på Flatøy ble etablert 1967, og i Fusa i 1979.

Frank Mohn avanserte til inntektstoppen i Bergen, men lot en stor del av fortjenesten komme ulike tiltak i byen til gode. Pengegaver ble skjenket til veibygging og idrettsanlegg, og særlig omsorg viste han for breddeidrett.

RAUSE GAVER

Gründerens filantropiske ideer har sønnen ført videre, bare enda mer rundhåndet. Gjennom donasjoner som samlet overstiger tre milliarder kroner til idrett, forskning, kultur, medisinsk utstyr og helsestell, veibygging, miljøvern og en rekke veldedige formål gjennom 25 år, er Trond Mohn en av tidenes mest gavmilde mesener.

Han har blant annet bidratt med donasjoner til et titalls haller, minst 50 kunstgressbaner og enda flere ballbinger. Brann, Løv-Ham, Tertnes og Fyllingen har i mange år fått nyte godt av Mohns gaver.

Forskningsmiljøer i Bergen og helseforetak i Bergen og Tromsø har blitt tilgodesett med hundrevis av millioner kroner fra Trond Mohn.

Lenge skjedde alle donasjonene i det skjulte. Idealist som han er, var Mohns motiv verken å kjøpe PR for seg selv eller reklame for firmaet.

EIERFORHOLD

Framo AS eies hundre prosent av Wimoh AS. Wimoh AS eies av Framo Developments AS (47,8 prosent), Marit Mohn AS (20 prosent) og Perestroika AS (32,2 prosent). Perestroika AS eies 100 prosent av Trond Mohns sønn Frederik Wilhelm Mohn.

Marit Mohn er Trond Mohns søster. Marit Mohn AS eies 51 prosent av Marit Mohn og 49 prosent av Stian Westlake.

I Framo Developments AS har Meteva AS 77,33 prosent av aksjene. Meteva AS er 100 prosent eid av Frank Mohn.

UENIGE OM VEIEN VIDERE

I desember 2012 gikk Frederik Mohn ut av familieselskapet da han med umiddelbar virkening sluttet som administrerende direktør.

I en kortfattet pressemelding skrev Trond Mohn følgende: «Frederik Wilhelm Mohn har med virkning fra 30. november 2012 valgt å fratre sin stilling som administrerende direktør i Frank Mohn AS. Bakgrunnen for hans oppsigelse er ulikt syn på strategien for selskapet fremover.»

Frederik Mohn hadde da vært adm. dir. i knappe to år.

- Det har vært tunge dager, sa Trond Mohn til BA etter sønnens overraskende avgang.

KILDER: Bergen Byleksikon, Norsk biografisk leksikon og Wikipedia

Denne saken er levert av BA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag