Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du glemme strømprisen i tre år

Ved hjelp av telefonen kan du glemme alt maset i tre år fremover.

Du kan binde strømprisen for opptil tre år og dermed slippe å engste deg for ekstrempriser i hele tre år fremover.

Fastpris vil over tid sannsynligvis være noe dyrere enn spotpris, men en stor fordel er at du slipper å måtte betale ekstremregninger i perioder da prisene går til himmels. I tillegg slipper du å forholde deg til daglige kriseoppslag i media om strømprisutviklingen.

- Velg spotpris eller fastpris. Spotpris er den avtalen som over tid gir den laveste prisen, men for dem som ønsker forutsigbarhet, kan fastpris være et godt alternativ, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet John E. Andersson til NA24.

Fra 13 til 20 øre dyrere
I tabellen nederst ser du de beste tilbudene på tre års fastpris akkurat nå. For sammenligningens skyld viser tabellen også årlig gjennomsnittlig spotpris for 2007, 2008 og 2009 (alle tall er inklusive mva og leverandørenes påslag. Nettleie og avgifter kommer i tillegg)

Som vi ser tilbyr Trønderenergi en treårs fastpris på 55,25 øre per kWh (årlig forbruk 20.000 kWh).

Til sammenligning var gjennomsnittlig spotpris i 2007 26,78 øre. I 2008 steg gjennomsnittlig spotpris til 41,56 øre, for å synke til 37,94 øre i 2009.

Tallene antyder altså at det koster fra 20 øre (2007) til 13 øre ekstra per kWh å inngå en tre års fastprisavtale sammenlignet med markedsprisene de tre siste årene.

Spotprisen skal opp 70 prosent
Det er imidlertid mye som tyder på at gjennomsnittlig spotpris det kommende året vil bli vesentlig høyere. Det viser blant annet beregninger utført av Dine Pengers redaksjonssjef Geir Ormseth.

Ifølge Ormseth vil gjennomsnittlig strømpris i vinter stige med 70 prosent sammenlignet med i fjor. Les mer om dette her :

Dette sier ekspertene
NA24 har spurt et knippe aktører hva de mener om valget mellom spotpris og fastpris.

- Våre snittpriser første halvår 2010 viser at fastpris kommer veldig bra ut sammenlignet med alle andre strømprisavtaler. Det er imidlertid viktig å presisere at slike produkter alltid er mest hensiktsmessig å inngå avtale om når man tror man trenger dem minst. Alle avtalene har blitt dyrere utover høsten, naturlig nok. For de som ikke har sikret seg denne vinteren er det derfor ikke en spesielt god anledning til å inngå fastprisavtale nå. Alle strømkunder bør først og fremst vurdere å spare strøm der hvor det er mulig, sier informasjonssjef i Hafslund Katarina Finneng til NA24.

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i Dnb Nor mener nordmenn har en tendens til å vurdere fastpris på feil grunnlag.

- Det å inngå fastprisavtaler, enten det dreier seg om renter eller strøm, er noe man først og fremst gjør for å stabilisere egen privatøkonomi. Fordi man enten ikke tåler, eller liker, store svingninger. Paradoksalt nok er det ikke det som er hovedårsaken til at folk snuser på faste avtaler, men mange tenker mer på ”om det vil lønne seg”. Man skal være klar over at forutsigbarhet har en pris. Dersom du tar med verdien av forutsigbarhet inn i regnestykket vil mange mene at ”forutsigbarhet + økonomi” til sammen gjør at regnestykket går i pluss selv om det endelig regnestykket viser at du taper noen kroner, sier Sodefjed Jørgensen til NA24.

HTML EMBED
Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?