NA24.no

Slik kan du overvåkes

Nå er det mulig å overvåke dine søkevaner på internett uten at du er klar over det.

Det ble en kraftig storm etter at AOL la ut detaljerte søkeresultater til rundt 650.000 kunder over en periode på tre måneder. Resultatene viste at det var relativt enkelt å identifisere en rekke personer, og skremmende interesser ble avdekket hos mange.

Henter frem din søkehistorikk
Nå har selskapet Spi Dynamics utviklet en relativt enkel teknikk hvor de kan gå inn i søkehistorikken på din datamaskin og hente frem hva du har søkt på, melder Vunet.

- Slippet av søkeresultatene fra AOL viste at du kan lære svært mye om en person fra deres søkehistorikk. Forestill deg den skremmende mangelen på privatliv, men for absolutt alle på internett, sier Billy Hoffman i Spi Dynamics til nettstedet.

Enkelt JavaScript
Dette gjøres ved hjelp av et enkelt JavaScript som sjekker historiefilene i din søkemotor – de samme filene som for eksempel sørger for at besøkte lenker får en annen farge enn lenker du ikke har vært på.

En nettside kan dermed avgjøre om en bruker har benyttet en søkemotor for å finne informasjon om et produkt. En nettbutikk kan se om du har handlet hos noen konkurrenter, eller et forsikringsselskap kan sjekke om du har bestilt røyk eller alkohol på nettet.

- Du kan i praksis avgjøre hvor lojal jeg er som kunde, og kanskje tilby meg rabatter, sier Hoffman.

Skjer automatisk
Teknikken til selskapet sjekker i utgangspunktet historikken mot en rekke predefinerte nettadresser, men kan også hente ut informasjon helt rått. Sjekken utføres automatisk når en nettbruker besøker en nettside.

Internet Explorer holder som standard disse historiefilene i 20 dager, mens Firefox i utgangspunktet lagrer i 9 dager.

Hoffman sier til nettstedet at han ikke er klar over noen som benytter denne teknikken for øyeblikket, men samtidig tviler han på at de som eventuelt gjør det ville sagt i fra om det.

Usikker jus
Om dette er lovlig eller ikke er høyst usikkert, ifølge Hoffman. Det kan absolutt krenke privatlivet, men samtidig er ikke teknikken teknisk sett annerledes enn nettsider som sjekker hvor stor skjermoppløsning du har og lignende informasjon.

denne siden kan du se noe av den informasjonen nettsteder allerede i dag har mulighet til å hente ut.

I dette PDF-dokumentet kan du lese mer detaljer om teknikken.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere