*Nettavisen* Økonomi.

Slik kan IOC og Oslo-OL slippe skatt

NULL SKATT GIR OVERSKUDD: Konsulentselskapene Deloitte og Ernst & Young har vurdert hvordan Oslo-OL og IOC kan maksimere inntektene. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Konsulentene til Oslo OL-etat foreslår at arrangøren skal få slippe både arbeidsgiveravgift og trygdeavgift og at ny særlov kan gi IOC null skatt.

Konsulentselskapene Deloitte og Ernst & Young har vurdert hvilket juridisk rom det finnes for å maksimere inntektene til arrangøren og Den internasjonale olympiske komité (IOK) under et OL i Norge om åtte år. Konklusjonen er at Norge må skreddersy lover og regler til lekene. Oslo-OL vil i så fall få unntaksregler som Lillehammer-OL i 1994 aldri fikk, skriver Klassekampen.

Ifølge avisen kan IOK få skattefritak, enten ved en egen særlov, eller dersom de vurderes som en ideell organisasjon. IOKs eget TV-selskap Olympic Broadcasting Services, som sitter på rettighetene for OL, kan unngå skatteplikt til Norge dersom det innføres en særlov.

Konsulentene mener videre at Oslo 2022 som arrangør må forsøke å få en nullsats på merverdiavgift under lekene. Dessuten må arrangøren jobbe for å få fritak fra å betale arbeidsgiveravgift og trygdeavgift for ansatte.

Til tross for at tippepenger ikke skal tilfalle idrettsanlegg som eies av private, mener konsulentene at Oslo 2022 kan finne måter å bruke tippemidler til anleggsbygging ved hjelp av offentlig-privat samarbeid (OPS).

Finansdepartementet opplyser at kravene om skattefritak vil bli behandlet politisk som en del av den totale pakken for statsgaranti og statstilskudd til en OL-søknad. Avgjørelsen må skje innen 7. januar 2015. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag