NA24.no

Slik kan svindlere knuse din feriedrøm

Svindlere kopierte det norske parets utleieannonse fra Finn.no, og brukte den til å lage falske annonser på andre nettsider. Slik lures ferielystne til å betale dem mange tusen, uten at de leier ut huset.
Svindlere kopierte det norske parets utleieannonse fra Finn.no, og brukte den til å lage falske annonser på andre nettsider. Slik lures ferielystne til å betale dem mange tusen, uten at de leier ut huset. (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Frykter ny trend er på gang.

Familien Elbjørn fra Danmark trodde ikke sine egne ører da de stod utenfor feriehuset de hadde leid i Sainte Maxime i Frankrike.

Den spanske damen de hadde leid av, og overført penger til, eide slett ikke huset. Det gjorde derimot et norsk par, som ikke hadde hørt om kvinnen som i flere uker hadde avtalt overtakelse og leie av deres hus.

- Det var veldig ubehagelig å ha kjørt 16 timer i bil til Frankrike med fem barn, og så finne ut at du har blitt svindlet og ikke har noe sted å bo, sier danske Kasper Elbjørn til Nettavisen.

Uten tak over hodet
Huset fant han på nettsiden leboncoin.fr. Familien tok kontakt med damen som stod oppført som eier, skrev under kontrakt og overførte 10.000 kroner i depositum til en spansk bankkonto. 

- Jeg hadde kontakt med damen vi trodde vi skulle leie av i flere uker. Men en uke før vi skulle overta hører jeg plutselig ikke fra henne. Siden det står i kontrakten at vi skal møte opp ved huset kl. 16.00 tenker vi at alt er greit, sier han.

Men når Kasper Elbjørn står utenfor med fem barn som gleder seg til ferie, blir det derimot tydelig at noe ikke er som det skal.

Det norske paret som er husets rettmessige eiere har leid det ut til noen andre. Leietakerne gir familien eiernes telefonnummer, og de forstår at de står uten tak over hodet. Det viser seg at den spanske damen har kopiert det norske parets utleieannonse fra Finn.no, oversatt den og brukt den til å lokke intetanende turister til å betale for et feriehus de aldri skulle bo i. 

Fikk bo i huset
- Heldigvis var de rette eierne snille og lot oss bo i huset da de andre leietakerne flyttet ut to dager etter. Men det var svært vanskelig å finne hotell for de to dagene, sier Elbjørn.

Ved å fortelle sin historie håper han at andre skal bli obs på dette, og unngå å oppleve det samme.

- Man er nødt til å sjekke hvem den rettmessige eieren av huset er. Det gjorde jeg ikke, for jeg stolte på annonsen, sier Elbjørn, som er svært takknemlig for at de likevel fikk bo i huset.

- Jeg har aldri opplevd så snille og hjelpsomme mennesker før, som nordmennene som har hjulpet oss denne ferien, sier han.

Lå ute på syv nettsteder
Huseieren betegner svindelen som toppen av frekkhet.

- Jeg fikk så vondt av familien da de ringte meg. Jeg synes det er fælt, og jeg er glad vi kunne hjelpe dem noe. Dette er ikke noe vi skal sko oss på, så de bor i huset nå for en symbolsk sum, sier hun.

Etter at hun la ut huset til leie på Finn.no for et halvt år siden, har hun blitt kontaktet av flere personer som har sett huset hennes til leie på nettsidene homeway.no, ixago.fr og france-voyage.com.

Huseieren har tatt kontakt med disse nettsidene for å få dem til å fjerne annonsene. Hun har også sendt mail til personen som har lagt deres hus ut til leie, uten å få svar.

- Teknikeren ved det franske nettstedet sa at de kunne se at annonsen lå ute på syv forskjellige nettsider. Det som er så fortvilende er at jeg ikke kan gjøre noe for å avverge at noen gjør dette. Jeg frykter at det kommer flere som tror de skal bo i huset, sier huseieren.

Hun har nå skrevet i annonsen på Finn.no at huset er blitt forsøkt utleid ved andre utleiekanaler, men at dette ikke er reelt.

BE OM BEVIS: For å unngå å bli lurt bør man be om bevis for at de man skal leie av, faktisk er de rette eierne, råder Finn.no.


- Aldri betal på forhånd
Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no, forklarer at de har hatt flere tilfeller hvor folk henter objekter fra utenlandske nettsider og poster dem på Finn.no. Han kjenner derimot bare til to tilfeller hvor annonser fra Finn.no er blitt brukt i svindel på andre nettsider. 

- Det er ikke ukjent for oss at dette skjer, men de skjer ikke i stort omfang. Men det kan hende dette er noe vi vil se mer av fremover, sier Gjefsen.

Han legger til at Finn.no har forskjellige kontrollmekanismer for å unngå at svindelannonser blir liggende på nettsiden, men at det er vanskelig å unngå dette helt.

For å unngå å bli lurt av falske annonser råder Gjefsen deg til å be om bevis på at du snakker med de rettmessige eierne, for eksempel referanser fra tidligere leieboereeller en strømregning som viser adressen på objektet og navn på huseier.

- Aldri betal på forhånd, og søk opp adressen på nettet og se hva du finner. Virker en deal for god til å være sann er den også ofte det, sier han.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere