Slik kan tiggerne lure regjeringen

Foto: Privat

Kan ta luven av hele forbudet.

08.05.13 14:04

Regjeringen åpnet mandag for midlertidige tiggerforbud, slik at kommunene selv kan forby tigging der det er et problem.

- Dersom sigøynerne er så organiserte som politikerne skal ha det til, bør de som organiserer dette kontakte gode forretningsadvokater for å undersøke hvordan de kan gjøre virksomheten sin lovlig, sier advokat Joakim Marstrander til Nettavisen NA24.

- Mitt forslag vil være å strukturere virksomheten som pengeinnsamling istedenfor tigging. Sigøynerne burde bruke internasjonale advokater, slik at strukturen blir tilpasset de enkelte jurisdiksjoner. På denne måten kan sigøynerne, hvis de vil, tilpasse virksomheten til de gjeldende tiggerforbud i de enkelte land, fortsetter han.

Torbjørn Sølsnæs: - Tigging må forbys

- Fullstendig lovlig

Marstrander er partner i konsulentselskapet Deloitte. Han har jobbet flere år som dommerfullmektig og politiadvokat i økokrim-avdelingen til oslopolitiet. Han påpeker at det i Norge er det fullstendig lovlig med pengeinnsamlinger til forskjellige gode formål.

- Formålet kan for eksempel være allmennyttig arbeid for romfolket, signøynernes forhold i Romania, utdanning eller liknende, sier han.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

- Dersom politikerne ønsker å stoppe slike innsamlingsaksjoner, må politikerne vedta et forbud noe vil ramme hele frivilligheten i Norge.

Romfolk Romfolket Rom Frelsesarmeen Romania Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Han mener sigøynerne vil kunne velge å registrere virksomheten hos Innsamlingskontrollen og således få myndighetenes godkjentstempel på virksomheten.

- Dette følger av lov om registrering av innsamlinger. Det er en del nærmere krav som gruppene da må oppfylle, blant annet at minimum 65 prosent av de innsamlede midler må gå til formålet, men det er ikke noe krav etter norsk rett om at man må være registrert hos Innsamlingskontrollen, sier han.

Kan gi økt forhandlingskraft med politiet

Advokaten som har hatt flere profilerte saker tror ikke at et tiggerforbud vil ramme de som organiserer tiggerne.

- Dersom politikerne velger å innføre tiggerforbud, vil dette etter mitt syn tvert om kunne virke disiplinerende på markedet. Ved at tiggerne tvinges til å organisere seg i aksjoner, vil man kunne optimalisere virksomheten ved å dele inn i forskjellige områder et cetera. Tiggerne og disses innsamlingsaksjoner vil også kunne få mer tyngde og forhandlingskraft overfor politi, media, opinion og myndigheter, sier han.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

- En ulempe vil selvfølgelig være at man mister det personlige aspektet i gaveøyeblikket, noe som kanskje mest er til skade for de norske tiggerne som nordmenn flest føler sterkest tilknytning til, men dette er jo egentlig ikke annerledes enn andre franchise- og kjedekonsepter, fortsetter Marstrander i Deloitte.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, sier til Dagavisen onsdag at han ikke vil bruke tiggerforbudet. Det blir umulig for politiet å håndheve.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.