Gå til sidens hovedinnhold

Slik kapret han TV 2 og NRKs superstjerner

Møt Discovery Norden og TVNorges mektige programdirektør i Det store intervjuet.

NYDALEN (Nettavisen): TVNorges programdirektør har vært i TV-bransjen i over et kvart århundre. Han har fartstid fra NRK, Janco Visjon, TV 2, TVNorge og Discovery Norden. Eivind Landsverk (56) er blant annet ansvarlig for å ha brakt live-sexen til forskrekkede, norske TV-seere på begynnelsen av 2000-tallet. Møt ham i Det store intervjuet.

Landsverk tar imot Nettavisen i TVNorges lokaler i Nydalen i Oslo. Han er usikker på om lyssettingen på kontoret er egnet til portrettfoto, men frister med reven over alle rever. Landsverk viser stolt fram en utstoppet rev som troner bak skrivebordet.

- Det er «The Fox»!

- «What Does The Fox Say?», gjentar Landsverk når den forventede responsen uteblir.

Reven ble brukt i musikkvideoen til komikerbrødrene Vegard og Bård Ylvisåker, som var et innslag i talkshowet «I kveld med Ylvis» på TVNorge. Originalversjonen har hatt 692 millioner visninger siden den ble lagt ut på YouTube for fire år siden. Sånn sett representerer reven noe av det mest suksessrike TVNorge har gjort gjennom tidene. Men samtidig er reven en bitter påminnelse om at de unge seerne flykter fra tradisjonell lineær-TV over til strømmetjenester som YouTube, Netflix og HBO.

- Ser du på HBO og Netflix?

- Jeg må innrømme det. Jeg gjør det, altså. Jeg har vel sett de seriene som alle ser. Og litt mer, ler han.


De nye seervanene til nordmenn er dystre nyheter for kommersielle, lineære TV-kanaler. Målgruppen mellom 15 og 50 år er mest ettertraktet for annonsørene. Men tallenes tale er klare.

Hittil i år har den daglige seertiden på tradisjonell TV falt med en halvtime blant seere i 20-årene. Og utviklingen ser ut til å fortsette.

- Nå står vi midt i en transformasjon med en digital virkelighet. Fremdeles er lineær TV viktig for oss. Men fokuset for oss nå, er å tilby digitalt innhold også for de litt yngre målgrupper. De som ser lineær TV blir stadig eldre og eldre. Det er ting vi må ta hensyn til i planleggingen framover. På lineær TV skal vi tenke på en litt eldre målgruppe, sier Landsverk.

Les også

Her er seertallene TV-bransjen frykter


- Er det noen som ser på lineær TV om 15 år?

- TV har vært verdens største hobby. TV har vært et medium som har bidratt til at folk har snakket med hverandre om ting de har opplevd sammen. Det tror jeg alltid vil være der. Store sportsbegivenheter er viktig for massepublikum, spesielt hvis du får norske resultater. Jeg er ganske overbevist om at lineær TV kommer til å bestå. Men kanskje endrer det litt form og karakter. Lineær TV har tross alt født babyer, slik at innholdet nå kan konsumeres på mange forskjellige plattformer, svarer Landsverk.

Slik toppet han humorlaget

Landsverk har et helt spesielt talent for å skape kjendiser, og ikke minst hente inn A-kjendiser til å toppe laget i TVNorge.

- En del av jobben min har vært å skape kjendiser. Jeg var svært involvert i å hente inn Thomas Giertsen og Espen Eckbo til TVNorge i sin tid, da vi skulle starte «Mandagsklubben». Så jeg har hatt en finger med i spillet når det gjelder mange av dem du ser på skjermen i dag.

Stadig økt konkurranse fra digitale plattformer førte til at TVNorge for noen år tilbake ble nødt til å styrke profilen, hvilket endte med å finpusse kanalens grunnpilar, som er underholdning.

TVNorge skulle bli Norges humorkanal.

Dermed gikk Landsverk i gang med jobben å hente inn de store profilene fra konkurrentene NRK og TV 2. Han karet til seg A-kjendiser som Harald Eia, Atle Antonsen, Else Kåss Furuseth, Anne Rimmen, Petter Schjerven og ikke minst Jon Almaas - for å nevne noen.

Les også

Dette er Jon Almaas' nye TV-jobb


- Hvordan har du klart å overtale dem til å komme til TVNorge?

- Konkurrentene vil vel si at jeg overtalte dem med penger, men det er ikke riktig. Jeg tror at når du først velger et yrke som å være programleder og skal fronte og fortelle en historie, så handler det om å få lov til å gjøre noe av det du har lyst til å gjøre selv. Mitt utgangspunkt har ofte vært å spørre dem «hva har du lyst til å gjøre?». Jeg har begynt i den enden. Noen ganger har vi selvfølgelig hatt internasjonale formater som vi adopterer til norske forhold. Men mange av dem har fått lov til å gjøre ting de brenner for og har lidenskap for.

- Harald elsker å gjøre det han gjør, ikke sant. Det samme gjør Thomas.

Spiller seg selv i «Helt Perfekt»

Harald Eia leder sitt eget humor- og kunnskapsprogram på TVNorge, «Brille», mens Thomas Giertsen gjør stor suksess med humorserien «Helt Perfekt». Landsverk selv mistrives i rampelyset, men endte likevel opp i en fremtreden birolle i «Helt Perfekt».

- Hvordan endte du opp foran kamera?

- «Helt Perfekt» startet med at Thomas gjorde en personlighetstest. Og så samlet han en del tekstforfatter i et rom, hvor psykologen gikk gjennom denne personlighetstesten. Sånn begynte «Helt Perfekt». Deretter trengte man noen rollefigurer som kunne spille ved siden av. Hedvig Montgomery, som er psykologen vi bruker i TVNorge, sa til Thomas at Eivind må jo være helt perfekt til den rollen. Thomas spurte om jeg kunne tenke meg det.

Etter noen runder med seg selv, samt en prøvefilming, fikk Landsverk grønt lys fra daværende administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme.

- Jeg spiller en rolle som sjefen til Thomas, som jeg er i virkeligheten også. Men jeg spiller en litt slesk og umoralsk sjef. Bortsett fra det er det mye meg i denne rollen. Jeg liker måten vi gjør det på. Det foreligger et manus, og vi vet hva vi skal levere innenfor hver sekvens. Men det er også improvisasjon. Så lenge vi har payoff-en som skal være der, er det veldig mye opp til hva du selv ønsker å gjøre ut av den enkelte scenen. Jeg er nok ingen skuespiller som kan lære meg manus, hvis du skjønner.

- Men jeg synes det har vært gøy.

I «Helt Perfekt» pleier Landsverk mye tid med Thomas Giertsen og et kobbel av A-kjendiser på fritiden. Men i virkeligheten er Landsverk en person som ikke liker å stikke seg fram, og vennekretsen er hjemme i Aurskog.

- Jeg er ikke så glad i å gå på rød løper. I den rollen jeg har som programdirektør, får jeg invitasjoner til alle premierer. Men jeg går aldri.

- Du omgås aldri kjendiser på fritiden?

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har fått noen veldig gode venner opp gjennom årene. Thomas har blitt en veldig god venn. Men jeg kan ikke si at vi omgås noe privat.

Les også

Helt Perfekt: - Jeg lar ikke en fyr med brevkurs sette rumpehår på hodet mitt

Rollen som Giertsens umoralske og sleskete sjef, har imidlertid ført til uønsket oppmerksomhet.

- Jeg begynner å bli gjenkjent. Jeg kan sitte på Gardemoen med en kopp kaffe, og så kommer det noen og spør om å ta en selfie. Jeg synes det er veldig rart.

- Hvordan takler du det?

- Jeg tror jeg takler det ganske bra. Men jeg har forståelse for dem som får denne oppmerksomheten hele tiden. Jeg skjønner at man trenger et rom hvor man kan være litt alene.

«Verdens kuleste sjef»

Landsverk framstår som en rolig og jordnær person. Av tidligere «Alt for Norge»-programleder Henriette Bruusgaard blir han omtalt som «verdens kuleste sjef» på Twitter. Landsverk får tett kontakt med TV-profilene, både på godt og vondt. Og han er en lojal sjef, og vil ikke utlevere noen av dem - bortsett fra Tom Stiansen, da.

- Jeg kan si at Tom Stiansen har blitt litt flinkere til både å gå og snakke samtidig. Tom ler litt av det nå. Jeg husker de første prøvefilmingene vi gjorde med «71 grader nord», da var jeg veldig i tvil om vi skulle bruke ham som programleder. Det å gå og snakke samtidig, det var vanskelig for ham. Alt ble feil. Men, Tom har blitt en veldig, veldig viktig profil for oss. Han har gjort en fantastisk jobb med å formidle norsk tradisjon og norsk natur.

- Hvordan er det å jobbe med kreative sjeler? Er det noen du liker spesielt godt?

- Jeg har et godt forhold til alle sammen. Det er klart at kreative mennesker kan være vanskelig å jobbe med. De har en lidenskap for det de gjør, og vil gjerne gjøre det på sin måte. Men jeg tror jeg opp gjennom årene har evnet å plante noen tanker som har gjort at noe har blitt endret og også forbedret.

- Du bør vite når du skal snakke hardt til dem, og når du ikke skal snakke hardt til dem.

- Mitt råd til disse folka har vært å ta vare på familien, det du har har og det du har hatt - fordi det er det som betyr noe i det lange løp. Den oppmerksomheten du får i en tid, den er bra, men glem aldri hvor du kommer fra og hvem du er, sier han.

Ga råd til Dorthe Skappel

Landsverk har gitt råd til TV-profiler i en årrekke. Men kanskje ikke alle rådene har vært like gjennomtenkte eller presise. Én gang advarte han Dorthe Skappel om at karrieren hennes ville nå en smertegrense i midten av 30-årene.

Spådommen slo ikke helt til.

- Jeg husker ikke dette selv, men på Gullruten i Bergen fortalte Dorthe meg at jeg en gang hadde sagt at hun måtte bare holde på nå, fordi hun var ferdig når hun ble 35. Sånn var denne bransjen. Hun har sittet i 25 år i TV 2 og har blitt blant de største profilene i TV 2. Hun har gjort det samme formatet om og om igjen, og har levert. Hun har altså passert femti, sier Landsverk.

Fikk jobbhjelp av Arne Scheie

Landsverk startet karrieren i NRK-sporten på begynnelsen av 1980-tallet. Det var mye takket være en inngiftet onkel ved navn Arne Scheie at han fikk deltidsjobben i NRK, ved siden av studiene. Landsverk skulle egentlig bli lærer. Men han ble slukt av TV-bransjen.

- Jeg ble helt betatt. Jeg begynte helt på bunn og kokte kaffe til gutta og jentene på sporten.

Etter en kort periode i NRK, ble han med Hallvard Flatland over til Oslo-kanalen Janco Visjon. Deretter gikk han tilbake til rikskanalen for å gjennomføre den såkalte NRK-skolen.

Samtidig som han jobbet i NRK, ble han headhuntet av Flatland og jobbet under dekknavn i det folkekjære TVNorge-programmet «Casino». Han brukte pseudonymet Even Moen på rulleteksten, ettersom han var ansatt i NRK.

Deretter ble han hanket inn av Dan Børge Akerø for å bli med på oppstarten av TV 2. Der ble han i ni år før han fikk tilbud om å starte opp en egen programavdeling i TVNorge i 1999.

- Og her har jeg vært siden. Det er 18 år. Den gang gikk TVNorge med dundrende underskudd. Vi hadde mange eldre seere vi ikke tjente penger på. Det var en trøblete start for oss.

Det endte blant annet med at talkshowet «Wesenstund» med Rolv Wesenlund ble tatt av skjermen til store protester fra de eldre.

- Det ble jo førstesidestoff av dette.

- Vi ble verdensmestere i «Big Brother»

Jobben som programdirektør innebærer at Landsverk avgjør hvilke programkonsepter som vrakes og hvilke programmer som skal ut til det norske folket. Det har vært både suksesser og flopper.

- Vi sa ja til «Big Brother» i 2001. For mange var dette veldig spekulativt og umoralsk. Vi ble faktisk verdensmestere i «Big Brother». Vi hadde et seertall vi bare kunne drømme om - med Rodney, Lars Joachim og Anette. Og Anne-Mona og Ramsey som giftet seg inni Big Brother-huset, live sex på TV og fulle folk. Men folk så på.

- Tror mer på spøkelser nå enn før

En annen TV-suksess har vært det omdiskuterte programmet «Åndenes makt». Da TV-seerne skulle kåre «Norges beste underholdningsprogram gjennom tidene» på TV 2 tidligere i år, havnet «Åndenes makt» på annen plass, kun slått av «Nytt på Nytt».

Landsverk har vært forholdsvis diplomatisk når han har uttalt seg om TV-konseptet tidligere, men letter litt på sløret nå.

- Er «Åndenes makt» bare sprøyt eller tror du litt på spøkelser?

- Gjennom årene må jeg vel erkjenne at jeg tror mer på spøkelser nå enn jeg gjorde da jeg første gang møtte en klarsynt i 1999. Det var en merkelig greie. Jeg reiste på TV-messe i Cannes i 1999 sammen med daværende programsjef i Danmark. Jeg ble stoppet av en dame som presenterte seg som medium, og ville lese meg. Hun var der for å selge inn sitt eget TV-format, og spurte om hun kunne lese oss. Vi så på hverandre og sa: «Lese oss? Hva er det for noe?».

- Hun fortalte ting om meg som hun umulig kunne vite, og dette var før internett var vanlig. Jeg satt igjen som et spørsmålstegn, og det endte med at vi ble så fascinert av den sjangeren, at vi ville gjøre noe liknende i Norge.

Landsverk & Co. saumfarte Norge på jakt etter klarsynte, noe som først resulterte i programmet «Fornemmelse for mord», etterfulgt av «Åndenes makt». Begge formatene var hentet fra Danmark.

- Vi gjorde en search og endte opp med Lena Ranehag, Lilli Bendriss og Gro-Helen Tørum, som har laget «Åndenes makt» sammen med Tom Strømnæss. Han var en stor skeptiker. Jeg tenkte at programmet hadde godt av å ha en skeptiker som programleder.

- Så du har litt av æren for den norske versjonen av «Åndenes makt»?

- Jeg kan ikke påta meg æren for «Åndenes makt». Tom ER «Åndenes makt».

- Det er ikke fake!

Tolvte sesong av «Åndenes makt» sendes på TV i disse dager. TVNorge har vært helt alene om sjangeren i Norge. Landsverk mener programmet først og fremst er gode historier som treffer et bredt publikum.

- Jeg vet jo at de klarsynte ikke vet noen ting før vi går på et opptakssted. Det er ikke fake! Vi møter dem på et ukjent sted og de vet ikke hvor de skal. Jeg har etter hvert blitt overbevist om at det er noen mennesker som har disse evnene, sier Landsverk.

- Men det får være opp til den enkelte om man tror eller ikke tror. Det er sånn vi har valgt å presentere disse programmene, legger han til.

Landsverk lever et hektisk arbeidsliv med tolvtimersdager, men i helgene tar han helt fri fra både TV-titting og jobb, og tilbringer tid i skogen sammen med bikkja.

- Hvor mange timer ser du på TV i uken?

- Kona mi vil si at jeg ser altfor mye på TV. Men jeg ser litt TV i jobbsammenheng også. Jeg ser litt TV hver dag. Time-halvannen, kanskje. Men det er mest for å følge med på hva som skjer.

Tidligere i år fikk Landsverk jobben som programdirektør for Discovery Norden, som han sjonglerer med TVNorge-jobben. Det innebærer at han må ha kjennskap til det svenske, danske, finske og norske TV-markedet. Det er ingen tvil om at mannen kan TV.

- Hva er den beste TV-serien gjennom tidene?

- Da må jeg gå mange år tilbake. Jeg er fremdeles jærskla fan av «Hotell i særklasse» med John Cleese.

- Er du Game of Thrones-fan? spør Nettavisens fotograf.

- Ja, er du gæren. Jeg elsker det! Det lages gode serier fremdeles.

Kommentarer til denne saken